BDP Facebook'a 'savaş' Açıyor

Kategori: Güncel - Tarih: 30 Ağustos 2013 17:27

Facebook’un aralarında BDP ’nin de bulunduğu 10’dan fazla Kürt siyasetçinin sayfasını kapatmasına BDP’den tepki geldi.

Facebook’un Avrupa Direktörü Richard Allan’ın Radikal’e yaptığı ‘Sayfaları, terör listesindeki örgütü övdükleri için kapattık’ açıklaması üzerine BDP, Facebook’a uluslararası alanda ‘savaş’ açmaya hazırlanıyor.
 
BDP’li hukukçular, Facebook’un kararına karşı hukuki olarak nelerin yapılabileceği üzerinde çalışıyor. Edinilen bilgiye göre öncelikli olarak ‘kapatma kararıyla’ ilgili Facebook’un üst düzey yetkililerinin bulunduğu İrlanda’nın başkenti Dublin ve Amerika’da bulunan merkezlerine itiraz edilerek kapatma kararının geri alınması istenecek.
 
Resmi olarak yapılacak bu şikâyet başvurularında, kararın geri çekilmemesi halinde tazminat yoluna da gidileceği üst düzey yetkililere aktarılacak.
 
BDP, Facebook’tan şikâyet hakkında olumsuz yanıt gelmesi halinde merkezlerin bulunduğu ülkelerin hukuk mevzuatları çerçevesinde yasal yollara başvuracak. Ayrıca, kararın düzeltilmesi için Facebook’la ilgili uluslararası bir kampanya da başlatılacak.
 
Ancak bu kampanya ‘boykot’ veya ‘eylemler’ şeklinde olmayacak. Kararın yanlışlığını dile getiren bir kampanya olacak. 
 
BDP’liler Kürt siyasetçilerin Facebook sayfalarının kapatılmasına şu sözlerle tepki gösterdi:
 
BDP EŞBAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Sosyal medya ile ilgili tartışmalar bütün dünyada devam ediyor. Ama Türkiye ’de Gezi olayları ile ilgili gündeme geldi. Bence bu olayda birinci olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın doğrudan müdahalesi oldu. Bakanlık, Facebook ve Twitter üzerine etkili olmaya çalıştı sadece Facebook’tan sonuç aldılar. İkinci olarak ise Facebook’un bazı merkezlerinde çalışan Türkler de etkili oldu. Bunu da biliyoruz. Ama biz bunlara karşı kampanya başlatacağız. Özellikle Facebook’un merkezi üzerinden bu yanlışın anlaşılacağı bir kampanya olabilir. Sanırım düzeltirler.
 
BDP EŞBAŞKAN YARDIMCISI MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: Şikâyetlerin geldiği iddia ediliyor. Bu şikâyetlerin bir anda birden fazla hesapla ilgili gelmiş olması inandırıcı değil. İnandırıcı olmaktan öte aynı anda başka sayfalar değil de sadece BDP’ye, siyasetçilere ait sayfaların kapatılmasının Türkiye’deki politikayla, yaklaşımla, hatta davalarla doğrudan bağlantılı olduğu görüşündeyim. Küresel bir işbirliği var aslında bu konuda. Şu anda devletin müzakere ettiği, basın yayın organlarının sürekli görüştüğü ve ulusal, uluslararası medyada görüşleri yansıyan bir örgütten söz ediyoruz. Bunun böyle ‘Onun sözü, bayrağı yayınlandı’ gibi gerekçelerle kapatılması hukuk açısından kabul edilemez. Tümüyle siyasi bir yaklaşım. Türkiye iktidarı ile ortak bir yaklaşım olduğunu, hatta kraldan çok kralcı davrandığını söyleyebilirim. Uluslararası mekanizmaların devreye girmesi gerekiyor. Kararın hukuk dışı olduğunu, kabul edilemez olduğunu ve derhal kaldırılması gerektiği yönünde başvurularımızı yapacağız. Facebook’un yetkililerinin böyle düşünmesi çok vahim. 
 
BDP ŞIRNAK MİLLETVEKİLİ HASİP KAPLAN: Bir ülkede bile mahkeme kararları üzerine sayfalar kapatılırken, Facebook’un Avrupa Direktörü’nün 1 milyon kişinin katıldığı mitingdeki flamayı gerekçe göstererek bir milletvekilinin Facebook sayfasını kapatması resmen sansür. Ama siyasi, ön yargılı ve hükümet ile işbirliği içinde bir sansür. Emniyetten kendilerine bildirim geldiğini açıkça söylüyorlar. Emniyet ile çalışan bir sosyal paylaşım sitesi gerçekten bir skandal. Uluslararası hukuk boyutunda üstüne gideceklerdir. Siyasi körlük yaşıyor Facebook yöneticileri. Bu sadece Facebook yöneticilerinin ayıbı değil, aynı zamanda hükümetin sosyal paylaşım sitelerinden de ne kadar korktuğunu gösterir.
 
BDP EŞBAŞKAN YARDIMCISI DEMİR ÇELİK: Türkiye geçmişte savaştığı, çatıştığı PKK’yi sisteme çekmek, sistemle ilişkilendirmek adına yeni bir sürece fırsat vermiş bulunuyor. Sembolleri sayfasına taşıdı diye BDP’yi yermek,sayfasını kapatmayı düşünmek aklı nizamla alakalı değil.
Kaynak : MİRAY ÇİMEN- RADİKAL

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bdp-facebook-a--savas--aciyor-965.html