BDP'den Kürtçe Seçmeli Ders Sorusu

Kategori: Güncel - Tarih: 28 Eylül 2013 09:19

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürtçe seçmeli dersin "Yaşayan diller" kategorisi olarak sunulması ve seçilmesinin engellenmesini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürtçe seçmeli derse ilişkin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı soru önergesi verdi.
 
Aydoğan, önergesinde bakanlık tarafından 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren Kürtçe seçmeli derslerin verilmesi kararı alındığını hatırlatarak, "Başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerin enstitülerine bu seçmeli dersleri okutmak üzere öğretmen yetiştirilmesi talimatı verilmiştir. Bu doğrultuda söz konusu üniversiteler, Kürtçe öğretmenleri yetiştirmek üzere ilana çıkmış ve mezun olan öğretmenlerin 2013 Eylül ayından itibaren kadrolu olarak atanacağını duyurmuştur. Bu resmi duyuruya istinaden, birçok öğretmen adayı eğitimlerini tamamlamış ve 2013 Eylül ayında atanmak üzere hazırlanmıştır. Öğretmen atamalarının yapıldığı geçtiğimiz günlerde, çeşitli medya organlarında, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç, Sayın Hüseyin Çelik gibi hükümet yetkilileri tarafından bu öğretmenlerin atanacağı hususu tekrar gündeme getirildiği halde; bu konuda somut herhangi bir adım atılmadığı gibi, MEB'e bağlı okullarda Kürtçenin öğrenciler tarafından seçilmesi yönünde bazı olumsuzluk yaşandığı da bazı veli ve öğrencilerce ifade edilmektedir" dedi. 
 
Aydoğan, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti: "Ortaöğretim öğrencilerine verilen Seçmeli Ders Formları'nda yer alan "yaşayan diller" maddesinin topluca verilmesi öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersini almasının önünde bir engel değil midir? Bakanlığınız bünyesinde okullara sunulan "Yaşayan diller" maddesinin yerine seçmeli olarak verilmesi öngörülen derslerin ayrı bir plan çerçevesinde öğrencilere dil adı altında sunulmamasının gerekçesi nedir? Bazı okul idarecileri tarafından, Seçmeli Ders Formu'nda oynama yapılarak, öğrencilerin yaptığı seçimlerin başka seçmeli, derslerle değiştirildiği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızın bu konuda aldığı herhangi bir tedbir bulunmakta mıdır? Bakanlığınız bünyesinde, seçmeli derslerin her biri için kaç öğretmen görevlendirilmiştir? Bunların kaçı Kürtçe öğretmenidir? Kaç öğretmen Kürtçe öğretmenliği için başvurmuş, kaçının ataması yapılmıştır? Kürtçe seçmeli dersi vermek üzere görevlendirilen öğretmenler hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu öğretmenler nasıl bir eğitimden geçmişlerdir? Kürtçe seçmeli dersini vermek üzere görevlendirilen öğretmenlerin aldığı eğitim programı neye göre belirlenmiştir? Hangi kaynaklar temel alınarak Kürtçe seçmeli dersin içeriği hazırlanmıştır? Atanmayı bekleyen Kürtçe öğretmenleri olmasına rağmen; bazı okul idarecileri tarafından, 'Kürtçe öğretmenleri yok' gerekçesiyle, öğrencilerin seçmeli Kürtçe dersi taleplerinin iptal edildiği ve ders açılmadığına ilişkin iddialar hakkında bakanlık olarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz? Kürtçe öğretmeni bulunmasına rağmen, farklı branş öğretmenlerinin ek ders ücreti karşılığında Kürtçe seçmeli dersini vermelerinin gerekçesi nedir? 2013 yılı eğitim öğretim yılı başlangıcında ataması yapılan 40 bin öğretmen arasında diğer seçmeli derslerin öğretmeni bulunuyor iken, Kürtçe seçmeli dersi öğretmenlerinin atamasının yapılmamasının gerekçesi nedir?"

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bdp-den-kurtce-secmeli-ders-sorusu-1205.html