BDP Bitlis'te Olağanüstü Kongreye Gitti

Kategori: Bitlis - Tarih: 14 Temmuz 2013 23:29

BDP Bitlis İl Örgütü 2'nci Olağanüstü Kongre'de, Mehmet Can Demir il başkanlığına seçildi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis İl Örgütü, 2'nci Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirdi. Mimoza Düğün Salonu'nda gerçekleşen kongreye BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP MYK üyesi Necla Yıldırım, BDP PM üyesi Sırrı Sever, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, Yüksekova eski Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, İHD, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK Şubeler Platformu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posteri ile KCK ve PKK bayraklarının asıldığı salona, "Önderlik yaşamdır, yaşamımızdan vazgeçmeyiz", "Roboski'yi unutmadık unutmayacağız" ve 14 Temmuz ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren Hayri Durmuş, Ali Çiçek, Kemal Pir ve Akif Yılmaz'ın fotoğraflarının yer aldığı, "14 Temmuz devrim şehitlerini saygıyla anıyoruz" ve "Jiyanekî bi rumet, zimanek bi azad, xweseriyak demokratîk" pankartları asılırken, salon sarı, kırmızı ve yeşil renklerle süslendi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından divan üyeleri seçildi. 
 
'Demokratik bir çözümden bahsedeceksek hükümet adım atmalı'
 
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ruken Yetişkin, yeni seçilecek olan yönetime başarılar dileyerek, kongrenin gündem maddelerini okudu. 14 Temmuz'un Diyarbakır Askeri Cezaevi'ndeki insanlık dışı uygulamalara karşı bedenlerini ölüme yatırarak, direnen PKK öncü kadrolarının ölüm orucu eylemine başladıkları gün olduğuna değinen Yetişkin, "4 büyük kahraman 4 büyük direnişçi Kenan Evren'in zulmüne karşı, cezaevindeki zulümler karşısında bedenlerini ölüme yatırdılar. Onlar Kürt halkının özgürlüğü için bedenlerini ölüme yatırarak, Kürt halkının özgürlüğünde isimlerini tarihe nakşettiler" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yeni bir süreç başlattığını dile getiren Yetişkin, "Bu süreçle özgürlük yürüyüşü başladı. Birinci süreç sona erdi. Ve hükümetin adım atacağı ikinci süreç başladı. Ancak henüz devlet tarafından bir adım atılmış değildir. Hükümet bu süreçte karakolları yapmakla adım atmaya çalışmakta. Onurlu ve kalıcı bir barıştan ve demokratik bir çözümden bahsetmek için hükümetin bir an önce adım atması gerekiyor" diye konuştu. 
 
'Hayri Durmuş'un anısını sahiplenmek Kürt halkının özgürlüğünü sağlamakla mümkün'
 
Hüsamettin Zenderlioğlu ise "Bugün tarihi bir günde kongremizi gerçekleştiriyoruz. Ali, Kemal, Hayri, Akif gibi binlerce yiğit Kürt evladı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onların mücadelesi karşısında kimse kendine göre hareket edemez. Günlerce aç kaldılar. Gün gün kendilerini Kürt halkı için ölüme yatırdılar. Bu kahramanların yaşamını bilmezsek bu süreçte nasıl hareket edeceğimizi bilemeyiz" dedi. Öcalan'ın sağlık durumuna dikkat çeken Zenderlioğlu, "Hükümete adım at diyeceğiz. Demokratik adımlarla hükümeti adım atmaya zorlayacağız. Bugün artık kan akmıyor. Annelerin gözyaşları durmuştur. Kürt özgürlük hareketi geri çekilmeyle üzerine bu süreçte düşen sorumlulukları yerine getirmiştir" diye konuştu. Hayri Durmuş'un ölüm orucu eylemindeyken söylediği, "Mezar taşıma halkıma borçlu yazılsın" sözünü hatırlatan Zenderlioğlu, "Bizler de halkımıza olan bu borcumuzu halkımızın özgürlüğünü sağlayarak yerine getirmeliyiz. Onun anısını sahiplenmek ancak böyle mümkün olur. Bunun için de fedakarlık yapmamız gerekir" diyerek, Öcalan'ın başlattığı sürece Kürt halkının da örgütlülüğünü yükselterek cevap vermesi gerektiğini kaydetti. 
 
BDP MYK üyesi Necla Yıldırım da çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. Raporların okunarak kabul edilmesinin ardından tek liste ile giden seçimde Mehmet Can Demir il başkanlığına seçilirken, Leyla Tarhan, Medeni Yalçınkaya, Raci Uğurlu, Necattin Gündüz, Günay Karabaş, Perihan Sarı, Mazlum Akgün, Selahattin Geldegül, Sadık Özdilli ve Abdullah Babacan yeni yönetimde yer aldı. Yönetim kurulunun yapacağı toplantının ardından eş başkanlık için bir isim belirleyeceği bildirildi. 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bdp-bitlis-te-olaganustu-kongreye-gitti-493.html