Bakan Murat Kurum, Bitlis'te ziyaret ve incelemelerde bulundu

Kategori: Bitlis - Tarih: 24 Temmuz 2022 17:41
Bakan Murat Kurum, Bitlis'te ziyaret ve incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum bir dizi açılış ve temel atma törenlerini gerçekleştirmek üzere Bitlis’e geldi.

Bitlis’e gelen Bakan Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Bitlis Milletvekilleri Cemal Taşar ve Vahit Kiler, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ile "Dere Üstü Islah" projesi kapsamında il merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vatandaşlarla çay içtikten sonra anahtar teslimi ve toplu açılış törenine katılan Bakan Kurum, toplam yatırım değeri 1 milyar 232 milyon lira olan 21 farklı projeyi, yatırımı Bitlis'e kazandırdıklarını söyledi.

Esnaf ziyareti esnasında kentte yürütülen dere ıslah çalışması ve millet bahçesi projesini yerinde inceleyen Bakan Kurum, müteahhit firmaya bu yıl sonuna kadar bitmesi talimatını verdi.

Bakan Kurum, daha sonra “Selçuklu Şehri Bitlis'te Tarihi Miras Gün Yüzüne Çıkıyor” sloganıyla düzenlenen temel atma ve açılış programına katıldı. Dere ıslah çalışması ve millet bahçesi projesinin gerçekleştireceği alanda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Bakan Kurum, “Ne mutlu bizlere ki bu kadim şehrimize hizmet ediyoruz. İşte bugün de hep birlikte toplam yatırım değeri 1 milyar 232 milyon lira olan 21 farklı yatırımı Bitlis’imize kazandırıyoruz” dedi.

Bakan Kurum, yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Ben Selçuklu şehri Bitlis’imize, buraya yaptığımız ilk ziyaretten bu yana kalbimde taşıdığım bir duyguyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bundan 4 yıl önce göreve geldiğimizde ilk ziyaret ettiğimiz yerlerden biri de Selçuklu'nun emaneti Bitlis’ti. Bu meydana geldiğimde mutlulukla hüznü aynı anda yaşadığımı bugün gibi hatırlıyorum. Mutluydum. Çünkü sizler bizi bir evladınız, evinizden biri gibi karşıladınız. Sarıp sarmaladınız. Allah her birinizden razı olsun. Tabii bir yandan da hüzünlenmiştim. Çünkü bu meydandan başlayarak, bütün bu çevre, dere boyunca aslında bir tarihin, bir kültürün, Selçuklu'muzun hatıralarıyla doluydu. Fakat o gün bu dere yatağı ve çevresi adeta bir çöküntü alanına, bir mezbeleliğe dönüşmüştü. Halbuki bu meydan şiirlere, romanlara konu olmuş bir mekandı. Bize atalarımızdan, evliyalardan emanet olan bu güzellikleri kendi elimizle bozduk. Her yerinde tarihin, ilmin, şiirin, sanatın, Allah dostlarının izlerini taşıyan bu mekân, maalesef çok kötü, çok acı durumdaydı. Birçok tarihi eserin üzeri metruk binalarla kapatılmış, harap olmuştu. Bu memleketin bir evladı, bu aziz milletin bir ferdi olarak bu durum hem beni hem de Bitlisli kardeşlerimizi çok derinden etkilemiş, yaralamıştı. O ilk andan itibaren tüm ekibimizle, valimizle, milletvekillerimizle, teşkilatımızla, vatandaşlarımızla hep birlikte kollarımızı sıvadık. Ecdat yadigarı bu güzel şehir için gece demedik, gündüz demedik çalıştık.”

Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti;

“Atatürk, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerini kapsayan Mutki Köprüsü’nden başlayıp Ulu Cami, kale etrafını da içerisine alan eski sanayi bitimine kadar devam eden dere güzergahı aksını baştan aşağı yeniliyoruz. Allah’a hamdolsun bu yenileme projemizle bugün o ilk anlarda hep birlikte hissettiğimiz hüzün bulutları dağılıyor. Şanlı ecdadımıza borcumuzu hep birlikte ödüyoruz. Bitlis’in en büyük hayalini gerçekleştiriyoruz. Bitlis’in ne kadar güzel bir şehircilik eseri, nasıl bir açık hava müzesi olduğuna hep birlikte şahitlik ediyoruz. Kamulaştırma, esnafımıza sunduğumuz dükkânlar ve arsa bedelleriyle birlikte bir milyarı bulan yatırım değeriyle santim santim hesapladığımız, adeta bir arkeolog gibi titizlikle çalıştığımız bu özel tarihi ihya projesiyle Bitlis’te artık yepyeni bir dönemi başlatıyoruz. Dere yatağına inşa edilmiş olan konut ve dükkanların bulunduğu yaklaşık 50 bin metrekare büyüklüğündeki alanda kamulaştırma, tahliye ve yıkım işlerini vatandaşlarımızın rızasını alarak tamamladık. Şimdi hızlıca dereyi ıslah edeceğiz. Restorasyonları tamamlayacağız. Millet bahçesi ve parklarla çevre düzenlemesini bitireceğiz. Projemizin tüm detayları tamamlandığında burada yürürken sağınıza dönecek İbrahim Hakkı Hazretleri'nin bir eserine selam vereceksiniz. Solunuza bakacak bir Selçuklu medresesinden kaside sesleri dinleyeceksiniz. Biraz ileri gidecek bir hamamı görecek, az daha ileride bir tarihi köprüden geçeceksiniz. Adeta tarihin içinde kaybolacak, bir kültür yolculuğu yapacaksınız. Tüm sokakları tarih ve kültür kokacak bu aksa gelenler, 1-2 gün daha fazla kalalım, burayı yaşamaya devam edelim diyecekler.”

Bitlis’e sadece çevre ve şehircilik alanında yaklaşık 7 milyar liralık dev yatırımlar kazandırdıklarını söyleyen Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Bitlis’e birçok yatırım kazandırdık. Ben, atalarımıza olan minnet borcumuzu ödediğimiz bu projemizde süreci başından bu yana destekleyen valimize, milletvekillerimize, belediye başkanımıza, kentsel dönüşüm genel müdürümüze, il müdürümüze, TOKİ’mize ve en çok da siz kıymetli Bitlislilere sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, Bitlis Beşminare mahallemizde TOKİ Başkanlığımızla inşaatlarını tamamladığımız 507 yeni yuvamızın, ticaret merkezimizin, camimizin anahtarlarını kıymetli kardeşlerimize hep birlikte teslim ediyoruz. İller Bankamız ve belediyemizle işbirliği içerisinde çalışmalarını yürüteceğimiz bisiklet yolunun temellerini bugün yine beraber atıyoruz. Son olarak da içme suyundan kanalizasyon hatlarına, cadde ve sokak sağlıklaştırmadan güneş enerjisi sistemlerine kadar onlarca projenin kurdelesini hep birlikte kesiyoruz. Bitlis’te tarihi hem değiştirecek hem de yeni bir tarihi başlatacak ihya projelerimiz yeni yuvalarımız, millet bahçemiz, tüm altyapı çalışmalarımız, Selçuklu mirası Bitlis’e, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bitlis, Ahlat, Tatvan ve Mutki’de 5 millet bahçesi projemiz hızla devam ediyor. TOKİ’mizle bugüne kadar 2 milyar lira yatırım değeriyle 4 bin 449 konut ve sosyal donatıyı sizlerin hizmetine sunduk. Beşminare mahallesinde 1. etapta 317, 2. etapta 190 sosyal konutumuzu bugün vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Yine İller Bankamızla Bitlis’te toplam yatırım değeri 1.1 milyar lira olan 164 projeyi tamamladık. 125 milyon liralık 7 projemizin de çalışmaları devam ediyor. Merkez, Hizan, Mutki ilçeleriyle Aydınlar beldesinde 196 kilometre içme suyu ve kanalizasyon hattı, Tatvan ve Ahlat atık su arıtma tesisi, merkez güneş enerjisi santrali başta olmak üzere tamamladığımız projeleri de bugün siz kıymetli kardeşlerimizin hizmetine sunuyoruz. Bütün bu eserlerimiz Bitlis’imize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum, konuşmasının ardından yapımı tamamlanan 507 konutun anahtarlarını hak sahiplerine teslim ettikten sonra millet bahçesinde fidan dikerek can suyunu verdi.

Bakan Kurum daha sonra, beraberindekiler ve Bitlis Vali Vekili Tekin Erdemir, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ile birlikte Tatvan ve Ahlat ilçelerini ziyaret etti.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/bakan-murat-kurum--bitlis-te-ziyaret-ve-incelemelerde-bulundu-24866.html