Alemdar Cami ve Feyzullah Ensari Türbesi yeniden hizmete açıldı

Kategori: Bitlis - Tarih: 21 Eylül 2018 22:07
Alemdar Cami ve Feyzullah Ensari Türbesi yeniden hizmete açıldı

Bitlis’te restorasyonu tamamlanan tarihi Alemdar Cami ve Feyzullah Ensari Türbesi yeniden hizmete açıldı.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce başlatılan çalışmalar tamamlanarak ilk Cuma namazı kılındı.

Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, Bitlis için tarihi bir günü her beraber yaşadıklarını belirterek, “Bugün Bitlis’imiz için tarihi bir günü hep beraber yaşıyoruz. Bitlis Valisi olarak göreve başladığımda ilk ziyaret ettiğim yer Feyzullah Ensari Hz. Türbesi olmuştu. Büyük bir heyecanla ziyaret ettiğim bu türbeyi görünce çok üzülmüştüm. Yıllardır restorasyon bekleyen ama bir türlü bitmemiş, adete kangren olmuş bu türbemiz ve camimizin inşaat süreci uzun bir zaman almıştı. Bizi gelen misafirlere karşı mahcup eder durumdaydı. O gün restorasyon için talimatlarımızı verdik.  Bitlis’imize, tarihimize ve en önemlisi de Peygamber Efendimizi evinde misafir etmiş Ebu Eyyub el-Ensari sahabemizin kardeşi olan Feyzullah Ensari Hazretlerinin bu türbesinin restorasyonuyla ilgili yaptığımız çalışmalarla kıldığımız ilk Cuma ile açılışını yaptık. Hem türbenin açılışını yaparak hem Cuma namazımızı kılarak büyük bir huzur içerisindeyiz. Burası ilimiz açısından çok önemli bir mekan. İnanç ve kültür turizmimizle vatandaşlarımızın sürekli ziyaret ettiği bir mekanı bu millete, tarihimize, inancımıza yakışır bir biçimde inşa etmemiz gerekiyordu.” dedi.
 
Bitlis’in medeniyetler ve alimler şehri olduğunun altını çizen Vali Ustaoğlu, her bir karış toprağının tarihe şahitlik ettiğini vurguladı.

Ustaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bitlis medeniyetler ve alimler şehridir. Vadideki bu güzel şehir yüzyıllardır İslam’a sancaktarlık yapmış, çok kıymetli şahsiyetleri bünyesinde barındırmıştır. Sokaklarını gezdiğimizde adeta tarihe şahitlik eden, onlarca tarihi eseri barındıran bir şehirdir. Hep kadim şehrin tarihine kavuşacağını söyledik. Amacımız gelecek nesile tarihimizi kazandırmak oldu. Ulu Camiye pencereden giriyorduk. Pencereden girdiğimiz camiyi 5 ay gibi bir sürede restorasyonunu tamamladık. Cezaevi mevkiinde yer alan mahallemizde yıllardır ezan sesi yoktu. O mahallemizde oturan vatandaşlarımızın serzenişleri vardı. 3 ay gibi bir sürede orada cami açılışı yaparak büyük bir eksiği giderdik. Her bir karış toprağı tarihe şahitlik eden Bitlis’in yapacağımız bu çalışmalarla eserlerini ayağa kaldıracağız. Bu camimizle beraber 28 tane tarihi camimiz var bu ilde. Geriye dönük tarihimizi yaşayacağımız ve ibadet edeceğimiz bir çok yerimiz var. Restorasyon çalışmaları yapılanlar ve devam edenler var. Bu kadim şehir aslına uygun, tarihine yakışır ve güzel hizmetlere layıktır. Bunu hep beraber gerçekleştireceğiz. “

Açılışa Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Demir, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/alemdar-cami-ve-feyzullah-ensari-turbesi-yeniden-hizmete-acildi-11845.html