Aktivistler Bitlis ve Ahlat’taki Tarihi Yerleri Gezdi

Kategori: Güncel - Tarih: 15 Ağustos 2021 23:59
Aktivistler Bitlis ve Ahlat’taki Tarihi Yerleri Gezdi

Van Gölü Aktivistleri Derneği tarafından düzenlenen “3. Van Gölü Bisiklet Festivali” kapsamında düzenlenen bisiklet turuna katılan Van Gölü Aktivistleri Derneği üyeleri ile doğaseverler ve bisiklet tutkunları, Tatvan’daki kamp organizasyonu sonrası Bitlis il merkezi ve Ahlat’taki tarihi yerleri ziyaret ettiler.

Van Gölü çevresinde düzenlenen bisiklet turuna katılan 150 kişilik gurup öncelikle Van Gölü’nün Tatvan sahilinde kamp kurdu. Tatvan Aqua Park bahçesindeki kamp sonrası bisiklet sürerek Bitlis il merkezine giden aktivisler ile doğaseverler Bitlis Valisi Oktay Çağatayı ziyaret ettiler. Vali Çağatay ile hatıra fotoğrafı çektiren aktivistler, daha sonra il merkezindeki tarihi mekanları ziyaret ettiler. Ardından, Tatvan sahiline kadar pedal çeviren bisikletli gurup Van Gölü sahilini bisikletle dolaşarak Ahlat’a gitti. Ahlat’ta kurulan Sultan Alparslan Otağı ile millet bahçesinde Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban tarafından karşılandı.

Sultan Alparslan Otağı ve millet bahçesinin kurulumu hakkında aktivistleri bilgilendiren Başkan Çoban, ilçenin hızla geliştiğini ve gün geçtikçe ülkenin dört bir yanından çok sayıda ziyaretçinin ilgi alanı olduğunu belirtti.

Aktivistler daha sonra Selçuklu Mezarlığı ve ilçedeki diğer tarihi yerleri gezdikten sonra, Van Gölü’nün Ahlat sahilinde kamp kurdular.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü havzasının tanıtılması, korunması ve gölün temizliğine dikkat çekmek amacıyla Van Gölü Bisiklet Festivali’nin 3’üncüsünü düzenlediklerini belirterek, 450 kilometrelik turu 7 günde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan Özel, “Van’dan başladığımız ve sırasıyla Reşadiye ile Tatvan’da devam ettiğimiz 4. günümüzde bugün Bitlis’e uğradık. Bitlis’te tarihi mekanları gezdik ve daha sonra bugün Bitlis’imizin kurtuluş yıldönümünü etkinliklerine katılım sağladık. 150 sporcumuzla birlikte buraya da bir anlamlı ziyarette bulunmuş olduk. Daha sonra Bitlis il merkezinden Tatvan ilçe sahiline kadar pedal salladık. Van Gölü’nü takip ederek, Van Gölü’nün güzel maviliğini misafirlerimize göstererek Ahlat ilçesine kadar bisiklet sürdük. Ahlat ilçemizde bulunan millet bahçesini gezdik. Şu anda da Selçuklu Mezarlığı’nı geziyoruz. Ardından buradaki tarihi yerleri, kale ve kümbetleri ülkemizin farklı illerinden gelen sporcumuza tanıttık. Turumuzun 5. günündeki güzergahımız Adilcevaz ve ardından Erciş olacak. Bize destek olan ve katkı sunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinliğe İzmir’den katılan bisikletlilerden Aysel Memen, “7 yıldır bisiklet kullanıyorum. Hep Van Gölü çevresindeki etkinliklere katılmayı arzuluyordum. Çünkü buradaki amaç çok önemli. Van Gölü için burada bisiklet sürmek, bölge halkını tanımak, organizasyon ekibiyle tanışmak istiyordum. Çok memnunum, mutluyum, çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Enise Ertuş da, Bitlis’te tarihi bir konakta yemek yediklerini ve ardından Bitlis il merkezi ile Tatvan ve Ahlat’taki tarihi yerleri gezdiklerini söyledi.

İstanbul’dan gelip etkinliğe katıldıklarını kaydeden Duygu Kırgıcı ise, “Dün gece Tatvan sahilinde konaklamıştık. Bugün de Bitlis’teki ve Ahlat’taki tarihi yerleri gezdik. Van Gölü sahilini dolaştık. Ben gerçekten hayatımda Ahlat Selçuklu Mezarlığı gibi mezar taşları hiç görmemiştim. Buradaki mezar taşları gerçekten Guinness rekorlar kitabına girebilecek kadar büyük ve muhteşem işçiliği olan mezar taşları. Van Gölü ve göl çevresi çok güzel yer. Van Gölü kirlenmesin, temiz kalsın. Bunun için özen gösterelim. Lütfen dünyamızı, Türkiye’mizi kirletmeyelim, en güzel şekilde geleceğe bırakalım” dedi.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/aktivistler-bitlis-ve-ahlat-taki-tarihi-yerleri-gezdi-24517.html