Ahlat'lı Vatandaşlar Said-İ Nursi'nin Naaşı Bulunsun

Kategori: Bitlis - Tarih: 10 Eylül 2013 17:12

Ahlat'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarları, Said-i Nursi'nin mezarının bulunarak, naaşın Bitlis'e getirilmesini istiyor.

Ahlat'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarları, Said-i Nursi'nin mezarının bulunarak, naaşın Bitlis'e getirilmesini istiyor.
 
Nursi'nin vefatından 3 ay sonra mezarının açılarak naaşının bilinmeyen bir yere götürüldüğünü açıklayan STK'lar, konunun araştırılarak Nursi'nin naaşının Bitlis'e getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
 
Talepleriyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bitlis Milletvekilleri, Bitlis Valiliğinden destek beklediklerini söyleyen Ahlat'ın Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği (AHTEK) Başkan Yardımcısı Refa Gökbulak, Ahlatlı STK'lar ve muhtarlar olarak, konunun açıklığa kavuşturulmasını istediklerini ifade etti.
 
Konu hakkında STK'lar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Gökbulak, şöyle konuştu:
 
"Hizan ilçesinin Nurs köyünde dünyaya gelen Bediüzzaman Said-i Nursi, çocukluk yıllarını, Hizan ve Bitlis'te geçirmiştir. Nursi, bölgemizdeki medreselerde gençliğini, dini eğitim almış, bu alanda kendisini yetiştirmiş, herkesin kabul ettiği ve saygıduyduğu büyük bir alimdir. Nursi'nin hayatı boyunca yazdığı eserler, tüm dünyada farklı dillere çevrilerek okunmuştur. Çileli bir hayatın sonunda 23 Mart 1960 tarihinde Urfa'da vefat etmiştir. Vefatından, 3 ay sonra, 27 Mayıs ihtilalini yapanlarca, 12 Temmuz 1960 gecesinde mezarı açılarak naaşı bilinmeyen bir yere götürülmüştür."
 
53 yıldır Nursi'nin naaşının yerinin bilinmediğini ve bu durumun tüm Bitlislileri derinden üzdüğünü açıklayan Gökbulak, yaşam tarzının önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, azınlıkların vakıf ve derneklerine ait tüm mal varlıklarının iade edildiği helalleşme sürecinde, Nursi'nin naşına yapılan zulmün hala devam etmesinin, 2013 Türkiye'sine yakışan bir durum olmadığını bildirdi.
 
Gökbulak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Mecliste konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Sayın valimizden Bitlis'i, ülkemizi ve Said-i Nursi'ye gönül verenleri derinden yaralayan bu sorunun çözümü noktasında ilgili makamlarca girişimde bulunmasını, naşının doğup büyüdüğü topraklarda, külliyesi ve büyük bir kompleks içinde ebedi istirahatine huzur içinde devam etmesi, en büyük arzumuzdur. Sayın valimizden ve devlet büyüklerimizden yardım talep ediyoruz. Tüm Bitlisliler, Said-i Nursi hazretlerinin naşının ortak varisidir

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/ahlat-li-vatandaslar-said-i-nursi-nin-naasi-bulunsun-1062.html