1914 Bitlis Ayaklanması Konferansı Tarihi Belli Oldu

Kategori: Bitlis - Tarih: 21 Kasım 2014 16:11
1914 Bitlis Ayaklanması Konferansı Tarihi Belli Oldu

1914 Bitlis Ayaklanması Konferansı ile ilgili Bitlis Düşünce ve Bilimsel Çalışma Platformu tarafından bilgi verildi. Konferansın yeri ve tarihi belirlendi.

Bitlis Düşünce ve Bilimsel Çalışma Platformu'na ait Bitlisname web sitesinde konuyla ilgili şu açıklamalara yer verildi.
 
1914 BİTLİS AYAKLANMASI
 
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünü önlemek amacıyla; “Hürriyet, Eşitlik ve Kardeşlik” şiarıyla iktidara gelen İttihad-ı Terakki iktidarı, Türkçülüğü resmi devlet ideolojisi haline getirerek geri kalan ulus ve halklara karşı düşmanca bir tutum içine girmişti.
 
1914 Bitlis Ayaklanması Türk milliyetçiliğinin fırsatçı ve “kardeşliğe” son veren siyasetine karşı ilk Kürt tepkisidir. Osmanlı ile başlayan ve 400 yıl süren “ittifak” 40 yıl öncesinde sonlandırılmış, 1913-14 yılında Jön-türkler ile bu “ittifak ve kardeşlik” tamamen son  bulmuştur. İlk islamcı-Türkçülük dalgası olarak tanzimat , Kürt Beyliği’ni ortadan kaldırırken, ikinci milliyetçi dalga Kürt ruhani sınıfını ve Kürt ulusalcı taleplerini hedef almıştır.
 
Bu tarihi adaletsizliğe karşı tepkinin Bitlis’ten gelmesi tesadüf değildir. Bitlis, Osmanlı ile ittifak’ın merkezinde bulunmuş bir beyliğe sahip olmuş Beylik-sonrası şeyhliğin önem kazandığı dönemde de yine bölge üzerinde berlirleyici etkilerini devam ettirmiştir. Beylik-sonrasında Kürt toplumunda dinsel dönüşümler meydana gelmiş; Kürt şeyhliği, Kürt dindarlığı ön plana çıkarak toplum sorunlarının çözümünde etkin, sivil bir rol oynamaya başlamıştır.
 
1914 Bitlis Ayaklanması, Türk milliyetçi dalganın felaketlerini gören dindar aydın bir Kürt kesimin öncülüğünde ve Kürt milliyetçiliğinin etkisinde, geleneksel Kürt statüsünü yeniden tanzim etmek ve korumak amacıyla gerçekleşmiş ve acımasız bir şekilde bastırılmıştır.
 
Bitlis bölgesi  bu ayaklanma ve onun acımasız bir şekilde bastırılmasından etkinlemiş ve daha sonraki gelişmeler üzerinde belirleyici bir rol oynamıştır.
 
Günümüzün tarihi olayların köklerini araştırdığımızda bu ayaklanmanın da tarihsel rolü ve önemini ortaya çıkarmak ve günümüz açısından taşıdığı önemi ortaya vurgulamak zorundayız.
 
29 Kasım 2014 tarihinde Bitlis’te bunu konuyu konuşacağız. İlgi duyan herkesi Konferansa davet ediyoruz denildi.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/1914-bitlis-ayaklanmasi-konferansi-tarihi-belli-oldu-4507.html