Losev

Güroymak’ta 500 dönüme 10 bin ceviz fidesi dikildi

Videoyu Aç Güroymak’ta 500 dönüme 10 bin ceviz fidesi dikildi
A
a

Bitlis’in Güroymak ilçesinde 10 bin ceviz fidesi 500 dönüm arazide toprakla buluşturularak, ceviz bahçesi oluşturuldu.

Güroymak ilçesi Haydar Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Seyfetullah Haksever, 10 bin kök fernor cinsi ceviz fidesini getirterek toprakla buluşturdu. 5 yıl aradan sonra gerek orman ve yeşil alan haline geleceği gibi 100 kişiye de iş imkanı olacak.

Farklı meslek sahibi olduklarını ifade eden Haksever, yatırım yapmak ülke ekonomisine ülkemizin yeşil bir orman alana dönüştürülmesi ve istihdama katkı sağlamak için böyle bir işe girişimde bulunduk. Burada bulunduğumuz alanların tamamı orman arazisidir. Eskiden bu alanların hepsi meşe fidanıyla doluydu fakat meşeler yok olunca hepsi tarım arazisine dönüşmüştür. Devletimizin Orman Bakanlığı tekrar buraları canlandırmak için özel ağaçlandırma altında vatandaşlara güzel bir proje sunmuştur. 

2011’den beri vatandaşların ilgisi de bu projeye yoğun oldu. Burada bulunduğumuz alan 500 dönüm olup 49 yıllığına kiralamış bulunmaktayız. 500 dönümün tamamına 10 bin ceviz ağacı dikiyoruz. Ceviz ağaçlarımızın çeşitleri fernor’dur. Neden fernor cinsi çünkü bu bölgenin sisli olduğundan dolayı yaklaşık -45 ile -50 derecedeki havada kurumamaktadır. Fernorun yetiştiği rakım 1800, buranın rakımı ise 1250 ile 1300 arasındadır. 

Adana’dan bu işten anlayan tecrübeli bir ekip getirmiş bulunmaktayız. Amacımız buraları tekrar canlandırıp orman arazisine dönüştürmek ve 5 yıl sonra burada 100 kişiye iş istihdamı yaratmaktır. Ayrıca Güroymak halkına güzel bir piknik alanı olacaktır dedi.

Adana’dan gelen 2B arazilerde çalışma yapan ustabaşı Fevzi Kocakaya, 40 yıldır baba mesleği olarak bu işi yapmaktayız. Üç yıl yaygın olarak 2B arazilerinde genellikle ceviz ağacı dikiyoruz. Şuan çalıştığımız bu arazi ceviz yetiştirmeye uygundur dedi.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.