Sıcak havalarda sağlık sorunlarına dikkat. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Söğüt, sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıcak bitkinliği ve çarpması gibi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Söğüt, sıcak bitkinliğinin halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma, terleme bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, vücut ısısının 40 dereceyi geçmesiyle ise sıcak çarpmasının gelişebileceğini kaydetti.

16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı 16 İlde Geniş Çaplı Uyuşturucu Operasyonu: 59 Gözaltı

“Sıcak çarpmasında halüsinasyonlar, uyuklama, sersemlik ve koma gibi ciddi belirtiler görülebilir. Sıcak çarpmaları dünyada yüzde 10 ila 70 arasında ölüm oranlarına sahiptir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde sıcak çarpması, hastalığın alevlenmesine ve yaşam kaybına yol açabilir.” diyen Söğüt, riskli gruplara şu uyarılarda bulundu:

“Yaşlılar, astım, bronşit, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olanlar, ilaç kullananlar, kilolu olanlar sıcak havalardan daha çok etkilenirler. Bu kişilerin serin yerlerde kalması, bol su içmesi ve güneşten korunması gerekir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)