Türkiye Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği (KTYG) Derneği Başkanı İhsan Memiş, trafik kazalarının sürücülerin yüksek hızdan kaynaklandığını belirtti.

Memiş, Türkiye'de 27 milyon 120 bin araç ve 33 milyona yakın sürücü bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan’dan Narin’in Katledilmesine Sert Tepki: 'Kutuplaşma Derine Düştü' Erdoğan’dan Narin’in Katledilmesine Sert Tepki: 'Kutuplaşma Derine Düştü'

Memiş, sürücü kusurlarının önceki yıllara göre azaldığını belirterek, "Son yıllardaki azalmalar olumlu, ancak yeterli değil. Sürücü kusurları daha da azaltılmalı. Sürücüler, özellikle hız yapmak konusunda tedbirsiz davranarak kazaları önemsemiyorlar. Bu nedenle yüksek hızdan kaynaklanan çarpmalar, devrilmeler veya kaymalara ve kazalara devam ediyor. Diğer yandan sürücüler, otobanları veya bölünmüş çok şeritli yolları kullanmada tedbirsiz ve bilinçsiz davranarak kazaları engellemiyor." dedi.

"Şehir içindeki hız sınırlarına mutlaka uyulmalı"
Memiş, kent içindeki en fazla hız sınırının ana yollar, bulvarlar ve caddelerde 50 kilometre/h olduğunu hatırlatarak, "Sokaklarda ise en yüksek hız sınırı 30 kilometre/h'dir. Ancak sürücüler, sokaklarda 60-70 kilometre/h hızla gidiyorlar. Bu yerlerde sürücülerin, can güvenliğini düşünerek mutlaka şehir içindeki hız limitlerine uymalarını istiyoruz." diye konuştu.

Emniyet kemerinin önemine de değinen Memiş, sürücülerin özellikle şehir içinde emniyet kemeri takmamakta isteksiz olduklarını söyledi.

Memiş, sürücülerin yaya ve okul geçitlerinde yayalara saygı göstermelerinin ve ilk geçiş hakkını yayalara vermenin önemli olduğunu vurgulayarak "Para cezaları uygulanıyor ancak bu caydırıcı olmuyor." dedi.

"Yayalar karşıya geçerken acele ediyor"
Memiş, yaya kusurlarının genellikle yolun karşısına geçişlerden kaynaklandığını belirterek "Kent hayatının yoğunluğundan ötürü, karşıya geçerken acele etmek ya da sağa ve sola bakmamak gibi davranışlar yayalarda devam ediyor. Yayalara, 'Karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, bir daha solunuza bakın' şeklinde uyarıyoruz. Ayrıca, yaya veya okul geçitlerini kullanın. Geçidiniz yoksa alt ya da üst geçitleri kullanın" ifadelerini kullandı.

Memiş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yılı kara yolu trafik kaza istatistiklerinde yaya kusurunun yüzde 9,5 olduğunu belirterek "Bu oranın düşmesi gerekiyor. Yaya kusurlarından kaynaklanan ölümler ve yaralanmalar var. Ayrıca tazminat davaları mahkemelerde çok uzun sürüyor. Bu nedenle aileler çocuklarını, eşlerini kaybediyorlar. Bu mağduriyetler ailelerde hem ekonomik hem de psikolojik travmalar yaratıyor." şeklinde konuştu.

Memiş, yolcu kusurlarının genellikle araçlara binip inerken meydana geldiğine dikkat çekerek, "Araçların kapıları tam kapanmadan binmeye ya da inmeye çalışmak, istenmeyen kazalara neden oluyor. Yolcu kusurları Türkiye'de oldukça dikkat çekiyor. Bu nedenle yolcuların, araçların kapıları tamamen açılmadan inip binmemeleri gerekiyor." dedi.

"Kazaların 4'te 3'ü kent içinde yaşanıyor"
Memiş, şehirler arası yollarda korucu bariyerlerin artırılması gerektiğini dile getirerek yol kaynaklı kusurlara ilişkin şunları söyledi:

"Tehlikeli virajların daha çok ışıklandırılması, gece ve gündüz reflektörle donatılması gerekiyor. Hız limitlerinin daha iyi bir şekilde ayarlanması gerekiyor ki sürücülerimiz o limitlere uysunlar. Örneğin bazı yerlerde 90 kilometre/h hız limitini gösteren levha konulmuş ancak bu hızda bile gitmek oldukça tehlikelidir. Şehirler arası yollarda yatay ve dikey işaretlerin yerinde olması gerekiyor." şeklinde ifade etti.

Memiş, trafik kazalarının en çok kent içinde meydana geldiğini belirterek, "Kazaların toplamının 4'te 3'ü kent içinde yaşanıyor. Bu nedenle, belediyelerin sürücülerin bilinçlenmesini sağlayacak yatay ve dikey işaretlemeler yapması lazım. Yollardaki çukurların tamir edilmesi, işaretlemelerin zamanında yapılması, ihtiyaç olan yerlerde yaya geçitlerinin yapılması gerekiyor. Rampalara dikkat edilmesi, ana yolların daima açık tutulması, yol yapım, bakım ve tamirlerinin zamanında yapılması önemlidir." dedi.

TÜİK'in 2022 yılı kara yolu trafik kaza istatistiklerine göre, Türkiye'de ölümlü ve yaralanmalı toplam 235,176 trafik kazasının yüzde 86,8'i sürücü kusurundan kaynaklanmaktadır. Yüzde 9,5'i yaya, yüzde 2,1'i taşıt, yüzde 1,2'si yolcu ve yüzde 0,4'ü yol kaynaklı kusurlardan kaynaklanmaktadır.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)