Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde orman yangınlarının daha sık görüldüğüne ve bu yangınların %90'ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekilirken, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Abdurrahman İnce önemli bilgiler verdi.

Siyonist İşgalciler Beyrut'ta Sivilleri Hedef Aldı: 18 Şehit, 92 Yaralı Siyonist İşgalciler Beyrut'ta Sivilleri Hedef Aldı: 18 Şehit, 92 Yaralı

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, bilinçsizlik, dikkatsizlik, ihmal, sabotaj, terör, plansız şehirleşme, doğa olayları, kazalar, enerji nakil hatları, temizlik ateşleri ve nüfus hareketliliği gibi durumların orman yangınlarına neden olduğunu belirtti. Uçan ayrıca, ülkemizde nüfusun yoğun olduğu ve orman varlığının fazla olduğu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması, rüzgârların, nem oranının düşmesi, tarım ve turizm hareketliliğinin artması gibi faktörlerin orman yangınlarının yoğun olduğu dönemleri tetiklediğini ifade etti. Orman yangınlarının %90'ının insan kaynaklı olması da insan faktörünün önemini gösteriyor.

Dr. Uçan ayrıca, iklim değişikliğinin orman yangınlarına neden olan doğal etkenleri tetiklediğine dikkat çekti ve günlük hayatta bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, karbon ayak izini minimuma indirme, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi ve fosil kaynaklı enerji kullanımının sınırlandırılması gibi önlemlerin iklim değişikliğini durdurmak için katkı sağlayabileceğini belirtti.

Orman yangınlarını önlemek için halkın bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, uzman kişiler tarafından kitle iletişim araçları aracılığıyla veya yüz yüze eğitimlerin verilmesi, gönüllü itfaiyecilik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, hassas bölgelerde yaşayan halka eğitici ve uyarıcı bilgilerin verilmesi, ormanlık alanların denetimlerinin sıklaştırılması ve kolay yanıcı malzemelerin bulundurulmaması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)