Yalçındağ, kurban etlerinin kesimden sonra birbirine temas etmeden sıcaklığının düşmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi:

"Kurban etleri kesildikten sonra yaklaşık iki saat içerisinde vücut sıcaklığını kaybetmez. Bu nedenle etlerin sıcaklığının düşmesini beklememiz gerekiyor. Etleri mümkünse bir tepsi üzerinde kendi halinde soğumaya bırakmalıyız. Ardından tepsiyle birlikte buzdolabına koyabiliriz. Etlerimizi buzdolabına kaldırdıktan sonra, istediğimiz şekilde işlem yaptıracağımız kasap dükkanına götürerek taleplerimize göre etlerimizi işletebiliriz. Ancak kesimden sonra etleri asla poşetlerle taşımamalıyız."

Yalçındağ, Türkiye genelindeki tüm kasap dükkanlarının bayramda et işletme konusunda hazır olduğunu ve bu işlemin sadece kasaplar tarafından yapılmasının yasal olduğunu hatırlattı. Ayrıca, et işleme fiyatlarının illere ve bölgelere göre değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Kurban etlerinin ehil kişiler tarafından işlenmediği takdirde halk sağlığını tehdit edecek durumların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Yalçındağ, "Kasaplar dışında başkaları, bir yıl öncesinde kullanılmış kıyma makinesini çıkarıp eti çekebilir. Eğer makine iyi temizlenmezse, oradaki mikroplar tüm etlere bulaşır." şeklinde konuştu.

Veteriner hekim raporunun kurbanlık hayvanların hayvan pazarlarına girebilmesi için gerekliliğine değinen Yalçındağ, "Hayvanların kurban pazarlarına girebilmesi için veteriner hekim raporu gerekmektedir. Bu rapor, hayvanın sağlık durumunu gösterir. Sağlık sorunu olan hayvanlar pazara kabul edilmez." şeklinde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mevlid Kandili Mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mevlid Kandili Mesajı

Yalçındağ, bu yıl büyükbaş kurbanlıkların hisse fiyatlarının küçükbaş hayvanlara göre daha yüksek olduğunu ve küçükbaş hayvanlara olan ilginin daha fazla olacağını düşündüklerini de ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)