Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli bireylerin alıştıkları çevreden ve ailelerinden ayrılmadan, bakımlarının akrabaları tarafından sağlanarak topluma entegre olmalarını sağlamak amacıyla başlattığı Evde Bakım Yardımı hizmetinin başvuru şekli, değerlendirmesi, ödemesi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli ve yaşlı bireylerin kurumsal bakım yerine "birey odaklı" hizmet anlayışıyla kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan bakılmalarını sağlayan toplum temelli bakım hizmet modellerine ağırlık veriyor. Bakanlık, kurumsal bakım ile Evde Bakım Yardımı, sosyal yardım ve gündüz bakım hizmetlerini birbirini tamamlayıcı şekilde sunarak aile yanında bakımı destekliyor. Bakanlık tarafından sunulan en önemli toplum temelli bakım hizmet modellerinden biri olan Evde Bakım Yardımı ile engelli bireylerin alıştıkları çevreden ve ailelerinden ayrılmadan, bakımlarının akrabaları tarafından sağlanarak topluma entegre olmaları sağlanıyor.

Yönetmelikle Evde Bakım Yardımı Usul ve Esasları Belirlendi

Bakanlık tarafından hazırlanan Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği, bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin evde bakımı için yapılacak yardımın başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Yönetmelikte, tam bağımlı engelliler, çocuklar için, "Çok İleri Düzeyde Özürlü (ÇİDÖZ)", "Belirgin Özürlü (BÖ)", "Özel Koşul Gerektiren Vakalar (ÖKGV)" ibareli raporu bulunanlardan, hayatlarını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek durumda olan ve evde bakım heyetince bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilen ve hanede kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 2/3'ünden daha az olan aileler, Evde Bakım Yardımı ile desteklenecek.

Yönetmelikte Evde Bakım Yardımı Ödemelerinin Devir, Temlik ve Haciz Edilemeyeceği Belirtildi

Yönetmelik yayımlandıktan önce yardım almaya başlayan kişilerin Evde Bakım Yardımı ödemeleri devam edecek. Yardım almaya hak kazandıkları koşullarda değişiklik olan kişilerin durumları Yönetmelik kapsamında yeniden değerlendirilecek. Yönetmelikte, Evde Bakım Yardımı ödemelerinin devir, temlik ve haciz edilemeyeceği de belirtiliyor.

Türkiyeli 4 genç ABD’de hayatını kaybetti, 3 genç Batmanlı Türkiyeli 4 genç ABD’de hayatını kaybetti, 3 genç Batmanlı

94 Milyar 253 Milyon TL Ödeme Yapıldı

Bakanlık tarafından 2006 yılında başlatılan Evde Bakım Yardımı kapsamında, bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin bakımının aile yanında ve yaşadıkları çevrede desteklenmesi amaçlanıyor. Hizmetin başlangıcından 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar 94 milyar 253 milyon 780 bin TL ödeme yapıldı. Evde Bakım Yardımı'ndan 569 bin 627 kişi faydalanıyor ve 140 binden fazlası engelli yaşlılara bakım veren kişilerden oluşuyor. Tam bağımlı durumdaki engelli ailelere, Evde Bakım Yardımı kapsamında aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılıyor.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)