Tarımsal Destekleme Ödemeleri Başlıyor: 1.4 Milyar TL Çiftçilere Aktarılacak Tarımsal Destekleme Ödemeleri Başlıyor: 1.4 Milyar TL Çiftçilere Aktarılacak

Hızlıca yiyip içen kişiler, kış günlerinde içini ısıtmak için sıcak yiyecek ve içecek tüketenler ve alışkanlık haline getirerek sıcak yiyecek ve içecek tüketen kişiler dikkatli olmalıdır.

Uzmanlar, yapılan araştırmalar sonucunda 60-70 derece ve üstündeki sıcaklığa sahip yiyecek ve içecekler tüketmenin kanser riskini artırdığını, özellikle de yemek borusu kanserine ve ağız içinde yaralara neden olduğunu belirtiyor.

Sıcak yiyecek ve içecekler mide ağrısı ve kansere neden olurken, ağız içinde yaralanmalar, dil ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, "Ağızdan itibaren mideye kadar olan bölgedeki organlar yıllar boyu yüksek sıcaklığa maruz kalırsa bu organlardaki dokuların yapısı değişir, bu durum da kanser riskini artırır. Yanlışlıkla birkaç kez ağza sıcak çay veya yiyecek almak kanser riski oluşturmaz, ancak yıllar boyu süren sıcak yiyecek ve içecek tüketimi riski önemli ölçüde artırır." diyor.

Uzmanlar ayrıca baharatlı yiyeceklerin yanı sıra sıcak yiyecek ve içeceklerin sigara ve alkol kullanan kişilerde kanser riskini daha da yükselttiğini belirtiyor. Tezgah üstü acı veya baharatlı şeyler yemek mide ve yemek borusu için daha fazla risk oluşturur. Sara ve alkol tüketen kişilerin sıcak yiyecekler tükettiğinde kansere yakalanma oranı daha yüksektir.

Sıcak yiyecek ve içecekler ağzın rahatsızlanmasına ve ağız yaralarına yol açarken, mide ağrısına da neden olabilir. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sıcak yiyecek ve içeceklere dikkat etmenin önemli olduğunu vurguluyorlar.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)