Çocuklar, özellikle hızlı büyüme dönemlerinde omurgalarında eğrilik yaşayabilirler. Bu dönemlerde, çocukların omuzları arasındaki dengesizlik, kürek kemikleri ve karın bölgesindeki asimetri, skolyozun ilk belirtileri olabilir. Zayıf çocuklarda, skolyoz daha rahat fark edilirken, kilolu çocuklarda bu belirtiler gözden kaçabilir. Aşırı kilolu çocuklarda, karın bölgesindeki kilodan kaynaklanan boğumlar arasında asimetrinin kontrol edilmesi de skolyoz hakkında fikir verebilir.

Skolyozun tedavisinde eğriliğin derecesi ve yaş önemli bir faktör oluştururken, sporla ilgilenen çocuklarda ipli skolyoz ameliyatı ön plana çıkmaktadır.

İstanbul'daki özel bir hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. İsmail Oltulu, skolyoz hakkında bilgi verdi.

Büyüme Döneminde Çocuklarınızı Yakından İzleyin

Oltulu, "Omurgaya karşıdan bakıldığında düz olması gerekmektedir. Omurganın sağa sola C veya S şeklinde bir eğrilik oluşturması skolyoz olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca omurgaya yandan bakıldığında var olan kavisler skolyoz rahatsızlığında kaybolmaktadır. Omurgadaki 10 derecenin altındaki eğrilikler skolyoz olarak değil daha çok eğrilik olarak değerlendirilmektedir. Özellikle büyüme dönemine giren çocuklarda, hızlı boy uzamasına da bağlı olarak omurgada eğrilikler yaşanabilir. Anne babaların bu dönemde çocuklarını daha yakından gözlemlemesi, skolyozun erken tanısı bakımından önemlidir. Büyüme dönemleri genellikle kız çocuklarında 10-14 yaş aralığında artarken, erkek çocuklarında 10-18 yaş aralığında olabilmektedir." dedi.

Çocuklarda bu dönemde en sık görülen skolyoz belirtilerini sıralayan Oltulu, şunları ekledi:

Ömer Çelik'ten 'Yenidoğan Çetesi' Açıklaması Ömer Çelik'ten 'Yenidoğan Çetesi' Açıklaması
  • Önden ya da arkadan bakıldığında çocuğun omuzları arasında fark olabilir.
  • Çocugun karın boşlukları bölgesinde asimetri yaşanabilir. Bir taraf

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)