Slayt Gösterisi
Losev

Google’den Cumhurbaşkanlığı Seçim Tahmini!

Videoyu Aç Google’den Cumhurbaşkanlığı Seçim Tahmini!
A
a

Google'daki istatistikler üzerinden derlenen ve sosyal medyada sıkça paylaşılan bir analizde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların alacağı oy oranlarına dair tahminlerde bulunuldu.

Anonim analizde şu tespitlere yer verildi:

Google'ın cumhurbaşkanlığı seçim tahminlerine göre, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37. CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin oy oranı ise yüzde 41. HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 6 bandında yer alırken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in oy yüzdesi ise yüzde 14 olarak gösterildi.

1- "Google'ın cumhurbaşkanlığı seçim tahmini" dediğimiz şey şirket tarafından özel olarak yapılmış bir anket değil. Fakat şirket, bizlerin arama verileri üzerinden istatistikler paylaşıyor.

2- Google verilerine ve  istatistiklerine önyargılı yaklaşanlar olacaktır. Ülkedeki anket şirketleri 2000 - 3000 kişi ile anket yapıp size seçim tahminlerini sunarken, Google milyonlarca insanın verisi ile size analiz yapıyor.

3- Google verilerini incelerken beni dünden daha çok umutlandıran şey şu oldu: 
2016 Amerika, 2017 Fransa, 2018 İtalya, Melih Gökçek/Mansur Yavaş ve Erdoğan/Ekmeleddin seçim sonuçlarını tek tek inceledim. Nokta atışı olmasa bile Google sonuçları doğru tahmin etmiş.

4- Google trends incelemelerini herkes yapabilir. Son olarak Fenerbahçe'nin seçimini yani Aziz Yıldırım ile Ali Koç'u merak ettim. Ve sonuç tahmin ettiğiniz gibi; Google, Ali Koç'un kazanacağını tahmin etmiş.

5- 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçları şöyle;

Erdoğan: %51.79

Ekmeleddin İhsanoğlu: %38.44

Demirtaş: %9.76

Google Trends üzerinden şimdiye de bakalım. Sonuçlar ortada;

6- We Are Social 2018 Türkiye’de İnternet Kullanımı İstatistikleri ise şu şekilde;

"Türkiye’de, nüfusun %67‘sine tekabül eden 54 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 51 milyonu cep telefonlarından internete bağlanıyorlar."

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.