Losev

Eş Başkan Olan: 7 bin yıllık tarihi dünyaya tanıtacağız

Videoyu Aç Eş Başkan Olan: 7 bin yıllık tarihi dünyaya tanıtacağız
A
a

Bitlis Kalesi ve çevresindeki işyerlerinin cephe giydirilmesi ve sağlıklaştırılması kapsamında hazırlanan proje imzalandı.

Projeye ilişkin bilgilendirmede bulunan Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan, kentin 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek, “Biz göreve gelmeden önce Bitlis’in tarih ve kültürel kimliklerini ön plana çıkarmayı önümüze koyduk ve çalışmalarımızı bu yönde yaptık. Bitlis’in tarihini dünyaya tanıtacağız” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2015 yılı Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (KÖAP03) kapsamında Proje iştirakçileri : Ticaret Sanayi Odası, ÇEKÜL Vakfı ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı tarafından başvurusu yapılan ve desteklenmeye hak kazanan Bitlis Kalesi ve çevresindeki işyerlerinin cephe giydirilmesi ve sağlıklaştırılması kapsamında hazırlanan proje, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Olan ve DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci arasında imzalandı. Eş Başkan Olan’ın makamında imzalanan proje UNESCO tarafından kırılgan miras olarak tanımlanabilecek nitelikte olan Bitlis Kalesi ve Çarşısı’nın restore edilerek daha etkin şekilde korunması, gerçekte bu varlıkların toplumsal kalkınmanın temelleri olduğu gerçeğinin uluslararası ve ulusal farkındalığını oluşturması, rölöve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenlemesi, altyapı projelerini hazırlayıp uygulama işini tamamlayarak halkın ortak kullanımına açık, nitelikli ve sağlıklı kentsel mekanların geliştirilmesi ile yurttaşların kentsel yaşam kalitelerinin artırılmasını sağlamak amaçlanıyor. 

Projenin sahibi olan Bitlis Belediyesi ve proje ortakları Bitlis İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün ve İl Özel İdaresi’nin ortak olduğu ve DAKA’nın %70 hibe desteğiyle toplam bütçesi 3 milyon 630 bin TL olan projenin 24 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Projelerimizi hayata geçiriyoruz

Proje ile ilgili konuşan Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan, kentin 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve farklı kültür, inanç, kimlik ve etnik kökenlilerin yaşadığı bir kent olduğunu belirterek,”Bizler, bu kentin tarihini değerlerini maalesef koruyamadık. Sahip çıkamadığımız bu miras gün her gün kaybolmaya yüz tuttu . Biz göreve gelmeden önce Bitlis’in tarih ve kültürel kimliklerini ön plana çıkarmayı önümüze koyduk ve çalışmalarımızı bu yönde yaptık” dedi.

‘Kentimizin tarihini canlandırıyoruz’

Bitlis Kalesi ve Bitlis çarşısı UNESCO tarafından kırılgan miras olarak kabul edilebileceğini düşündüklerinden dolayı çalışmalar yürüttüklerini belirten Olan, “Halkımıza, kaybolmaya yüz tutmuş kentimizin kimliğini, inançlarını , farklılıklarını ön plana çıkaracağız.Projeyle birlikte kent merkezindeki esnaflarımız turizm ve ekonomik kazanç anlamında katkı sağlanacak” diye konuştu. Kale altı çevresindeki 128 işyeri için iyileştirilmesi için önümüzdeki aylarda çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Olan, iş yerlerinin çatı kısmı ve ön cephesinde kalenin restorasyona uygun bir şekilde kaplama yapacaklarını ve kalede ışıklandırma yapılacağını kaydetti.

‘Bitlis’i dünyaya tanıtacağız’

Kentin sorunlarının çözümü konusunda bir çok çalışmanın yapıldığını ve hala devam eden çalışmaların olduğunu kaydeden Olan, projenin bitmesinin ardından kente gelen turistlerin kenttin 7 bin yıllık tarihinden memnun kalarak ayrılacağını belirtti. Projenin 24 ay içerisinde bitiminin planlandığını; ancak çalışmalarını hızlı bir şekilde yürüterek, yaz ayı içerisinde bitirmeyi planladıklarını kaydeden Olan, “Bitlis’in tarihi dokusunu dünyaya tanıtmak için mücadele edeceğiz “ dedi. Olan, projeye katkısı olan tüm kesimlere teşekkür etti. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.