Losev

Erdoğan’dan Afganistan’a destek

Videoyu Aç Erdoğan’dan Afganistan’a destek
A
a

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'ın istediği sürece Türkiye askerinin orada kalacağını belirterek, "Afganistan’ın derdi bizim derdimizdir. Onların başarısı bizim başarımızdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'nin ziyareti dolayısıyla iki ülke arasında anlaşma, mutabakat muhtırası ve niyet beyanları imzalandı. Ardından iki ülke liderleri, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, özetle şunları ifade etti:

"Silahlı Kuvvetlerimiz başından itibaren orada güvenlik olarak yerini aldı ve şu anda da yine orada bir heyetimiz bulunuyor. Afgan kardeşlerimizin belirlemiş olduğu kronolojik yapı ne ise kendileri ile müzakere içerisinde sonuna kadar orada kalmaya devam edeceğiz. Ne zaman ki 'tamam' dendiğinde o zaman bizler de askerimizi çekeceğiz. Afganistan'la 1 Mart 1921 tarihinde imzaladığımız ittifak anlaşması TBMM Hükümeti'nin ortak sınırımızın bulunmadığı bir ülkeyle imzaladığı ilk anlaşmadır. Bu yönüyle de tarihimizde Afganistan çok önemli bir yeri var. Afganistan, genç TBMM Hükümeti'ni tanıyan ikinci ülkedir. Bundan da ayrı bir özelliğe sahip. Kabil'de açılan Türkiye Büyükelçiliği ise Afganistan'da açılan ilk diplomatik temsilciliktir. Sadece bu tablo bile Türkiye ile Afganistan arasındaki muhabbetin ne kadar derin, ne kadar özel olduğunu göstermesi açısından kafidir. Biz de son 13 yıldır bu sarsılmaz bağları daha güçlendirmenin çabası içindeyiz. Geçen yıl 18 Ekim 2014 tarihinde Kabil'i ziyaret etmiş, kritik bir dönemde

Afganistan'a olan desteğimizi teyit etmiştik.

Bu ziyaret ilişkilerimizin bugünü ve geleceği adına çok önemli, çok anlamlı bir irade beyanıdır. Biraz evvel çalışmalarımızı tamamladık, bakanlarımız gün boyu karşılıklı olarak çalışmalarını yaptılar. Bundan sonraki süreçte de bu çalışmaları aynı kararlılıkla devam ettireceği, devam ettirecekler. Türkiye'nin Afganistan'ın güvenlik, kalkınma ve kapasite gelişimi alanlarındaki çabalarına destek ve katkılarını gözden geçirdik. Bizim Afganistan'la işbirliğimiz, askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda kararlı bir şekilde devam edecek. Biz Afganistan'ın alt yapısında, üst yapısında müteahhit ve girişimci firmalarımızla yer almaya devam edeceğiz. Bu konuda bir dayanışmamız var. Bu dayanışma bundan sonraki süreçte inanıyorum ki Afganistan'ın şekillenmesinde de önemli bir rol oynayacakBugüne kadar da hükümet tüm zorluk, tüm engellemelere rağmen başarıyla bu süreci devam ettiriyor. Temennim odur ki bu süreci aynı kararlılıkla devam ettirmeleri ve önümüzdeki 4 yılın başarılarla dolu olmasıdır"

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.