Losev

Endonezya'da Yanardağ Faciası 14 Ölü

Videoyu Aç Endonezya'da Yanardağ Faciası 14 Ölü
A
a

Endonezya'nın Sumatra adasında Cumartesi günü bir yanardağın patlaması soncu çoğunluğu lise öğrencisi en az 14 kişi yaşamını yitirdi.

Doğal afetler ilk olarak Sinabung dağında uzun süredir sessiz bekleyen volkanın Eylül ayında belirli aralıklarla patlamaya başlaması ile ortaya çıktı. Bu olaylarda 30 bine yakın kişi evlerinden göç etmek zorunda kalmıştı.

Endonezya Doğal Afet Ulusal Yönetim Ajansı sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ölenlerin patlamayı daha iyi bir şekilde izlemek için üç kilometre ötedeki bir köye gitmekte olan öğrenciler olduğunu söyledi. Nugroho öğrencilerin bir okul gezisinde olmadıklarını da sözlerine ekledi.

Tahliye bölgesi patlama alanın beş kilometre alanını kapsıyor.

Yetkililer, çiftlik hayvanlarını beslemek için evlerine gelen üç köylünün de yaralandığını belirtti. Bazı insanlar evlerine ya da hayvanlarına bakmak için arada bir yasaklanan bölgelere geri dönüyor.

Patlama, yanardağdaki aktivitenin azalması ardından yetkililerin 13 bin 800 kişiye bölgenin 5 km yakınına kadar olan köylerine geri dönmelerine izin vermesi ardından yaşandı.

Sinabung dağı, iki milyondan fazla kişinin yaşadığı Medan şehrinin 50 km uzağında bulunuyor ve son aylarda faaliyetlerinde artış gözlenen birkaç volkan arasında yer alıyor. Patlamanın süresi ve uzayan tahliye çalışmaları yardım faaliyetlerini de zorlaştırdı.

Volkanın yer aldığı Karo Bölgesi'nde tarım ajansı yaptığı açıklamada küllerin kahve, biber, pirinç, mısır ve lahana mahsulatlarına zarar verdiğini ve ortaya 60 milyon dolardan fazla maddi zarar çıktığını duyurdu.

Endonezya'da yaklaşık 130 aktif volkan bulunuyor. Ring of Fire olarak da bilinen Pasifik deprem kuşağında bulunan takımadaların altından geçen tektonik hatlar sık sık depremlere ve yanardağ patlamalarına neden oluyor.

Dünyanın en büyük volkanik patlamalarının bazıları Endonezya'da yaşandı. Bundan 74 bin yıl önce Kuzey Sumatra'daki Toba dağında meydana gelen patlama ardından dünyanın en büyük volkanik gölü oluşmuştu. 1883 yılında Java'nın batısında bulunan Krakatau dağındaki patlamada en büyük patlamalar arasında yer alıyor.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.