Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 10,75’den 14,04’e yükseltilmesiyle ilaç fiyatlarına yüzde 36,77 zam geldi.

Kararın ardından konuşan Eczacı Murat Günaydın, ilaç zammının eczacıların işine gelmediğini, ilaç bulunamaması sorununun devam ettiğini ve yerli ve milli ilaç üretiminin önemine dikkat çekti.

“İlaç Fiyatları Arttıkça Kar Oranımız Düşüyor”

Günaydın, ilaç fiyatlarının kademelere göre belirlendiğini ve fiyat artışının kar oranını düşürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

Motorin Fiyatlarına Gece Yarısından İtibaren İndirim Motorin Fiyatlarına Gece Yarısından İtibaren İndirim

“İlaçların fiyatlarının artması aslında biz eczacıların istemediği bir durum. Çünkü bizim kademe kademe ‘barem’ dediğimiz ilaçların sınıflandırıldığı sınıflar vardır. İlaçların sınıflandırılmasında kâr oranı belirleniyor. Ama ürünün fiyatı arttıkça kâr oranı düşmektedir. 200 liraya kadar olan ‘birinci, ikinci ve üçüncü kademe’ dediğimiz ilaçlarda eczacının kar oranı yüzde 28’dir. 200 ile 400 lira arasında ki oran ise yüzde 18, 400’ün üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 13’lük bir kar oranı var. Mesele ilaç fiyatı 198 lira iken yüzde 28 kar ediyorsunuz, yapılan yüzde 30’luk zamla beraber bu ilacın fiyatı artıyor. İlacın fiyatının artması ile beraber bir üst kademeye girdiği için bu ilacın kar oranında bir düşüş meydana geliyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ