2024 ALES başvuruları başladı 2024 ALES başvuruları başladı

2023-YKS sınavları 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi ve sonuçların 20 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. Bu sınavlara başvuran 3 milyon 527 bin 466 aday, sınav puanı hesaplanarak tercih yapma hakkına sahip olacak.

Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, karar vermenin basit gibi görünse de aslında karmaşık bir süreç olduğunu belirtiyor. Öncelikli olarak, adayların eldeki seçenekleri değerlendirerek uygunluklarına göre bir liste oluşturmaları gerektiğini vurguluyor.

Üniversitelerde bu yıl toplamda 1 milyon 111 bin kontenjan bulunuyor. Bu kontenjanlar arasında önlisans programlarındaki 388 bin, lisans programlarındaki 465 bin kontenjanın yanı sıra açıköğretim ve uzaktan öğretimle birlikte 1 milyon 61 bin kontenjan bulunmaktadır. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ve şehit-gazi yakınları için ayrılan kontenjanlarla birlikte toplam kontenjan sayısı 1 milyon 111 bine ulaşmaktadır.

Tercih sürecinde adayların zamanı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Tözeniş, başvuran 3,5 milyon öğrenciye göre kontenjanlar değerlendirildiğinde her 3 öğrenciden birinin üniversiteye girme şansına sahip olduğunu söylüyor. Bu süreci verimli hale getirmek için ise iyi bir tercih süresi geçirmenin önemli olduğunu ifade ediyor.

Tercih yapmak, alternatifler arasından seçim yapmak anlamına geldiğini belirten Tözeniş, doğru tercihler için adayların kendilerini tanımaları ve hedeflerine uygun bir sıralama yapmaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca, tercih sürecini verimli geçirmek için araştırma yapmak, üniversitelerin web sayfalarını incelemek, kariyer testlerinden faydalanmak ve yakın çevrelerinden fikir alışverişi yapmak da önerileri arasında yer alıyor.

Son olarak, Tözeniş adaylara, tercih sürecinde sağlıklı ve doğru bir kararla bitirmek için zamanı iyi değerlendirmelerini ve son kararın kendilerine ait olduğunu hatırlatıyor.

Tercih sürecindeki adaylara ve velilere başarılar diliyoruz.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)