DEM Bitlis Belediye
Losev

Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu Üyeleri, Bitlis’te ki Muhtarlarla Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Videoyu Aç Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu Üyeleri, Bitlis’te ki Muhtarlarla Kahvaltıda Bir Araya Geldi
A
a

Bitlis Öğretmenevinde Bitlis Merkez mahalle muhtarları ve Merkez’e yakın köylerin muhtarları ile bir araya gelen Beşminare Düşünce Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu Üyeleri, Bitlis’in sorunlarını konuşup, aciliyet arz eden hususların rapor haline getirilip Başbakan’a ve Cumhurbaşkanına gönderilmesini kararlaştırdılar.

Programdan önce davetlileri karşılayan Düşünce Akademisinin Onursal Başkanı Ergin Güven, programda açılış konuşmasını yapıp davetlilere, davete icabet ettikleri için teşekkür edip, Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Durer’i konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Serdar Durer yaptığı konuşmada şunları ifade etti;

Demokrasinin temeli olan muhtarlık kurumunun yerel yönetimin ilk basamağı olduğunu, vatandaşların hür iradesi ile göreve getirilip, demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi açısından son derece önemli bir noktada olduklarını belirtti.

Durer sözlerini şu şekilde sürdürdü; Muhtarlarımız bölgelerinde 24 saat görev yapan, vatandaşın yardımına koşan ilk kişiler olup, fedakârlıkla çalışan özverili insanlardır. Halkın, resmi kamu kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynayan muhtarlar, diğer bir yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel unsurlarından birisi olan yönetime katılımcılığı kolaylaştırmaktadırlar. Yani hem devleti, hem de milleti temsil eden muhtarlık müessesesi ciddi bir köprü görevi yapmaktadır. Bu istişare toplantımıza teşrif eden tüm muhtarlarımıza içtenlikle minnettarım. Dedi.

Yapılan kahvaltı programından sonra devam eden istişare toplantısında, Muhtarlar Bitlis’in acilen çözülmesi gereken sorunlarını ifade edip, Düşünce Akademisinin bu sorunları rapor edip, icra makamlarına göndermesini talep ettiler.  

Muhtarlar Bitlis’in sorunları üzerine tartışıp özelikle şu hususların ilgili üst makamlara rapor edilmesini talep ettiler.

Ülkemizde kalıcı kar sınırı en yüksek il Bitlis olmasına rağmen, maalesef kayak tesislerimizi tanıtacak değişik coğrafyalardan insanları Bitlis’e çekebilecek ufukta, idarecilerimiz yoktur. İlimizde kar rahmet yerine maalesef eziyet olmaktadır. Dendi.

Avrupa’da ki şehirlerin çoğunun içinden bir nehir veya dere akmakta olup, bu akarsuların üzerine titremektedirler. Hatta bu akarsular o kadar temizdirler ki insanın içesi gelir. Bitlis’ten geçen dereninde yıllar öncesinde böyle temiz aktığını biliyoruz. Hatta Evliya Çelebi, Seyahatnamede Bitlis’ten geçen sudan hayranlıkla bahsetmektedir. Bitlis’te dere üstününün kaldırılması hususu ile ilgili, Başbakanın bizzat gelip yerinde görerek, talimat vermesine rağmen, başarısız idareciler yüzünden bir arpa boyu yol alınamadı.

Kısa adı MTA olan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen, ülkemizin yer altı kaynakları envanterine göre Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesinde maden yatakları yönünden en zengin iller sıralamasında ilk başlarda olduğu görülmüştür. MTA tarafından yapılan çalışmalar sonucunda önemli hammadde ile metalik maden başta olmak üzere birçok maden türünün ortaya çıkarıldığı belirtilmiştir. Bitlis’te; çinko, bakır, demir, fosfat, asbest, disten, krom, grafit, nikel, pomza, perlit ve çimento gibi hammadde yataklarının bulunduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, Bitlis’te yapılmış olan yatırımlar çevre illerle mukayese edilemeyecek düzeydedir. Bu alanda daha fazla yatırım almamız gerekir iken acıdır ki tersi bir durum söz konusudur.

Kamu yatırımlarının illere göre sektörel dağılımı incelendiği vakit, nüfusu Bitlis kadar olmayan birçok il Bitlis’ten beş kat fazla yatırım almıştır. Bize en yakın illerden biri olan Bingöl’ü örnek olarak gösterebilirim. Hatta Bingöl’ün nüfusu Bitlis’ten 70.000 daha az olmasına rağmen, yıllara oranla aldığı yatırımların Bitlis’i beşe katlamaktadır.

Bitlis bazı yazılı kaynaklara göre 7000 yıllık bir tarihe sahip olup, Osmanlı İmparatorluğunun en parlak şehirlerinden biri olmasına rağmen, bugün 81 il içerisindeki yerinin 78. Olması utanç vericidir.

Bitlis tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir il olmasına rağmen, son elli yılda gerek tarihi, gerek kentsel açıdan incelendiği vakit çok ağır darbeler yemiş, meziyetsiz idareciler yüzünden tarihi dokusu hunharca katledilmiştir. Bugün batıdaki köylerle bile mukayese edilemeyecek derecede kötü bir görüntü arz eden bir hale gelmiştir.

Rehabilitasyon çalışmaları devam eden camiler zamanında bitirilemediği için gerek görüntü, gerekse ibadet yönünden sıkıntılar yaşanmaktadır. Camilerde abdesthane yapılmamaktadır.

Yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evlerimiz uyuşturucu madde tüketilen mekanlar haline gelmiştir. Uyuşturucu müptelası gençler topluma kazandırılmalıdır.  

Sorunlarla ilgili, sorunlarımızı iletebileceğimiz yetkili muhatap bulamıyoruz. Muhtarlar tarafından verilen sorunlarla ilgili dilekçeler ilgili yerlere ulaştırılmayıp, cevapsız bırakılmaktadırlar.

Kültür müdürlüğüne verdiğimiz çeşme ve yapılarla ilgili dilekçelerimiz Kudeb'e yönlendirilmektedir.

Mahalle muhtarlık ve irtibat bürolarının kurulması gerekmektedir.

Sosyal konutlarda yapılan kentsel dönüşüm projesi adı altında vatandaşlar ciddi anlamda borçlandırılarak zarara uğratıldıklarını düşünüyorlar. Kendi arsa ve evlerimizde borçlandırıldık diyor vatandaşlar.

Bitlis'te kangrenleşmiş sorunlardan bir diğeri Vedaş uygulamalarıdır. Sıkı sık kesilen elektrikler, elektronik eşyalara zarar vermekte, hat açma ve kapama usulleri ile vatandaş zarara uğratılmaktadır. Mahalle içinden geçen yüksek gerilim hatları tehlike arz ettiğinden yerleşim alanı dışına çıkartılmaları gerekmektedir.

Batarya kavşağı ve Toki'deki bulvarın yeniden dizayn edilmesi, kazaya sebebiyet verebilecek sorunların giderilmesi gerekmektedir.

Nüfus oranına göre yatırım amaçlı gelen bütçeden bütün köylerin istifade etmeleri sağlanmalı, köy kayırması yapılmamalıdır. Köydes birimi adil davranmalıdır.

Merkeze yakın köy yollarının içler acısı durumda olduğunu ve köylerin alt yapılarına artık gereken önem verilmeli, bundan kaynaklanan sağlık problemlerinin de bu şekilde giderilmiş olacağı aşikardır. Dendi.

8 Ağustos Mahallesinden geçen çevre yolundan mahalleye bağlantı yolu verilmelidir.

Doğu illerimizin kentsel, ekonomik, sosyal, kültürel ve manevi yönden değişmesini, gelişmesini istiyorsak, öncelikle bu illere çalışkan, proje üreten ve bu projelerini hayata geçirmek için takip eden, bölge halkı ile diyalog geliştiren, insanları dinleyen, sorunları çözmek için çaba sarf eden, tecrübeli mülki idare amirleri, il müdürleri atanmalıdır. Saydığımız niteliklere sahip olmayan kişilerin yıllarca doğu illerine atanmaları nedeniyle sorunlara çözüm bulunamamış olup, çığ gibi büyümüştür. Dendi. Yine bir çok başka konunun görüşüldüğü toplantıya basına kapalı devam edildi.

Yapılan istişare toplantısından sonra muhtarlara düşünce akademisi tarafından birer belge takdim edildi. Belge takdim töreninde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat DEMİRÖZ'de bir süre bulunup muhtarları dinledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.