DEM Bitlis Belediye
Losev

Düşünce Akademisi dere üstü esnafı için basın açıklaması yaptı

Videoyu Aç Düşünce Akademisi dere üstü esnafı için basın açıklaması yaptı
A
a

Bitlis dere üstünün açılması ile ilgili Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer basın açıklaması yaptı.

Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer açıklamasında şunları ifade etti; Bitlis Deresinin üstünün açılması Bitlis için elzem bir konudur. Uzun yıllardır tartışılmakta olan bu konunun artık sonuçlandırılması gerekmektedir. Ancak, şehirlerin kaderini değiştirecek bu ve benzer projeler hayata geçirileceği vakit, konu çok yönlü bir şekilde ele alınıp, basamak basamak dizayn edilmelidir. Bitlis Dere üstü esnafının mağdur edilmeden sürecin işlemesi gerekiyordu. Birçok alternatif yerler yapılabilir, hatta yapılacak olan yer yâda yerler esnaflarında düşünce ve önerileri dikkate alınarak ortaya konup daha uzun vadeli projeler olabilirdi.

Ülkemizin birçok yerinde benzer projeler kentsel dönüşüm adı altında yapılıp, herkesin beğeni ve takdirini kazanmıştır. Çam sitesi mevkiinde sözde ticaret merkezi adı altında yapılan Bitlis’in en güzel yerlerinden biri olan, “Köy Hizmetleri”nin yerinin ne hale geldiğini anlatmama gerek var mı? Ticaret merkezi adı altında yapılan, yapıldığı vakit astronomik rakamlar harcanan bu yerin uzun süre nasıl atıl durumda kaldığını tüm Bitlis halkı gördü. Burayı yeniden canlandırma çalışmaları beyhudedir. Çünkü bu proje Bitlis’in iklim koşullarına uygun değildir. Burada yapılan çalışmalar hata üstüne, hatadan başka bir şey değil. Bitlis’te yağan kara ve ağır geçen kış koşullarına rağmen, düşünebiliyor musunuz bu mekâna, bir greyder yâda diğer ağır makineler giremiyor. Bu mekânın ısıtma sistemi dahi yapıldığı vakit yoktu. Şuan yapıldı mı bilmiyorum. Bu mekânda ısrarcı olunması yeni yatırımlar yapılması sadece yanlışın üstüne yanlış yapmaktır. Bozuk bir temelin üstüne katları çıkmaktır.

Durer sözlerine devamla; Daha yeni birkaç yıl önce çok büyük paralar harcanıp, dış yalıtımı ve içinde birçok tadilat yapılan güzelim Bitlis Belediye binasının bırakılıp buraya yeniden astronomik paralar harcanılması ve belediye binasının bu mekâna taşınması bile durumun vahametinin en açık göstergesidir. Bir süre sonra, iddia ediyorum buranın yıkımı da gündeme gelecektir.

Bitlis dere üstü ile ilgili Sn. Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir tek esnafın mağdur edilmemesi yönünde talimatının olduğunu düşünüyorum.

Sn. Devlet Başkanım Bitlis’te yapılan yanlışlardan haberinizin olması gerektiğini düşünüyorum. Sizin dışınızda hiç kimse bu yanlışların devam etmesinin önüne geçemez. Daha, kısa bir süre önce sokak sağlıklaştırması adı altında çok ciddi paralar harcandı. Şimdi bu esnafın önemli bir kısmına biz bu paraları harcadık ama sizin iş yerlerinizde proje kapsamında olup, yıkılacak deniyor. Sizin, Bitlis’i güzelleştirmek istemenize esnafın bir itirazı, bir tepkisi yok. Yapılan yanlış uygulamalara herkes tepkili. Neredeyse her dönem Bitlis, AK Parti’nin bölgedeki kalesi oldu. Bitlis halkı ve esnafı sizi seviyor, bu esnafımıza sahip çıkmanızı istirham ediyoruz. Bugüne kadar dinlediğiniz kişilerin dışında yeni birilerini dinlerseniz yapılan yanlış uygulamaları size anlatacaklardır. Bitlis halkının size olan sevgisine, muhabbetine irtifa kaybettirmek isteyenlere lütfen fırsat vermeyin. Her geçen gün Bitlis’in nüfusu eriyor. Bitlis sürekli göç veriyor. Eğer bu esnafımıza sahip çıkılmazsa bunların çoğu göç edecek. Bitlis’ten başka şehirlere olan göç engellenmezse Bitlis’in sosyolojik yapısı çok büyük zarar görecek.

Evet, Bitlis deresinin üstünün açılması, tarihi köprülerin, kemerlerin, otantik yapısının, bütün güzelliklerinin açığa çıkarılması, bir daha söylüyorum; elbette elzem bir durumdur. Fakat bu kadar acemice, bu kadar ihtisas ve ehliyetten yoksunluk pes derecesinde.

Dere üstü esnafı için yapılması gerekenler;

Esnafın yeniden dinlenmesi ve taleplerine göre yeni bir yol haritası belirlenmelidir.

Dere üstündeki mülk sahiplerine verilen bedelin gözden geçirilmesi gerekiyor.

İş yerlerinin arasındaki bedel farkının giderilmesi gerekiyor.

Vakıf ve belediye kiracısı olan esnafın da mağdur edilmemesi gerekiyor.

Bitlis’in iklim koşullarına uygun yeni bir kapalı mekânın tesis edilmesi ve bu esnafımıza bedelsiz bir şekilde tahsis edilmesi gerekiyor.

Son yıllarda ülkemizin birçok yerinde kentsel dönüşüm adı altında, çok güzel işler yapıldı. Herkesin beğenisi ve takdiri kazanıldı. Yerel yönetimlerin, hükümetin, milletin, herkesin kazandığı, herkesin yararına ortamlar temin edildi. Oysa şuan Bitlis’te tam tersi bir durum söz konusu herkes kaybediyor. Şeklinde konuştu.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.