Losev

Durer'den 8 Mart Kadınlar Günü Mesajı‏

Videoyu Aç Durer'den 8 Mart Kadınlar Günü Mesajı‏
A
a

Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir mesaj yayımladı.

Durer mesajında şunları ifade etti; Analarımız, bacılarımız, teyzelerimiz, yengelerimiz, kardelen çiçeklerimiz, aşklarımız, hayatımızın olmazsa olmazları, çileli kadınlarımız, onlara bir gün değil her gün hürmetle eğilmek lazım. 8 Mart’ın sembolik bir gün olduğunu unutmamalıyız. Yine şunu iyi bilmeliyiz ki kadınlarımıza 365 gün aynı değeri versek te haklarını ödeyemeyiz. Onlarla açarız gözlerimizi hayata, hayatımızın her anına işlerler. Aşkı, sevgiyi, hayatı onlarda buluruz.

Amerika’nın New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, 1800'lü yılların ortalarından beri daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi bir yaşam için mücadele vermişlerdir. Fakat verdikleri mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak olmamıştır. En sonunda, 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek için son çare olarak greve gitmişlerdir. Ancak patronlar bu greve müdahale etmiş, greve giden kadınları fabrika binasına kilitleyip, grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek istemişlerdir. Ancak beklenmedik bir şey olmuş ve fabrika yanmaya başlamıştır. Acıdır ki fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarmıştır. Kaçmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölmüştür. Bu olaylardan 50 yıl sonra Danimarka'nın Kophenhag kentinde düzenlenen kadınlar ile ilgili bir toplantıda, 8 Mart 1857 de New York'ta başlayan, kadınların hakları ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl kadın günü olarak kutlanması kararlaştırılmış. 1977’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak 8 Mart'ı kabul etmiş ve kadınlara eşit hakların verilmesinin Dünya barışını güçlendireceği kabul edilmiştir.

Çağlar boyunca eğitimsiz ve geri bırakılan kadınlar sürekli sömürülmüş, ayrımcı, cinsiyetçi, töre, gelenek, görenekler gibi toplumsal bir takım kurallarında esiri haline getirilmişlerdir. Daha sayabileceğim bir yığın sorunun sürekli muhatabı olan kadınlarımız acıdır ki aciz bırakılmışlardır.

Tüm kadınlara sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyorum. Dedi.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.