Genç Nael M'nin vurulduğu anın amatör kamera kayıtları sosyal medyada hızla yayıldı ve bu görüntüler, polisin basına verdiği ilk bilgilerle çelişince olay ülkenin bir numaralı gündemi haline geldi. Ancak sadece ülke sınırlarıyla sınırlı kalmayan bu olaylar, komşu ülkelere sıçradı ve geniş bir coğrafyada protesto gösterilerine dönüştü.

120 Bin Müslüman Mescid-i Aksa'da Saf Tutarak Dualarını Etti 120 Bin Müslüman Mescid-i Aksa'da Saf Tutarak Dualarını Etti

Olayın yaşandığı gece özellikle Nanterre ve çevresindeki kentlerde sokaklara dökülen gençler, büyük bir öfke ve isyanla hareket ederek araçları ve çöp bidonlarını ateşe verdi, polislere havai fişekler fırlattı. İkinci gece olaylar Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin birkaç büyük kentine yayıldı. Gösteriler üçüncü gününde Belçika'ya sıçradı ve beşinci gününde ise İsviçre'de de benzer eylemler görüldü.

Bu süreçte devam eden eylemlerde şimdiye kadar en az 5 bin araç kundaklandı, bin bina hasar gördü veya ateşe verildi ve 250'den fazla polis/jandarma karakolu saldırıya uğradı. Gösterilerde bugüne kadar 700'den fazla kolluk kuvveti yaralandı ve yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gözaltına alınanların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti. Bu olaylarla birlikte toplumsal gerilim artarken, L'Hay-les-Roses Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'ın evine düzenlenen saldırı ülkede geniş çapta tepkiye neden oldu.

Ülke genelinde devam eden eylemler sonucunda, hafta sonunda 297 araç kundaklanırken, 34 bina ateşe verildi ve kamusal alandaki 352 noktada kundaklama eylemleri gerçekleştirildi. Nael'in anısına düzenlenen gösterilerde polislerle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Bu olaylar sonrasında Nanterre Savcılığı, genci öldüren polisin "kasten öldürme" suçundan tutuklu yargılanacağını açıkladı. Tutuklanan polis, avukatı aracılığıyla gencin ailesinden özür diledi.

Gösterilerin etkisiyle mağazalar yağmalandı, belediyeler, karakollar ve okullar kundaklandı. Hükümetin vatandaşları "sükunete" çağırmasına rağmen eylemler devam etti. Birçok kentte mağazalar yağmalanırken, polislerle eylemciler arasında ciddi çatışmalar yaşandı ve 250 polis ve jandarma karakolu ateşe verildi, emniyet güçlerine havai fişekler fırlatıldı. Clichy-sous-Bois, Lille, Halluin, Mons-en-Barœul, Garges-les-Gonesse, Nogent-sur-Oise ve Villeneuve-le-Roi gibi kentlerde belediye binaları, Tourcoing, Evreux ve Bezon kentlerinde okullar, Marsilya'da ise tarihi kütüphane ateşe verildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)