Losev

Dokunulmazlık görüşmelerinin ilk oylamasının sonuçları belli oldu

Videoyu Aç Dokunulmazlık görüşmelerinin ilk oylamasının sonuçları belli oldu
A
a

İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak.

Odağında HDP milletvekillerinin bulunduğu dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için ilk tur oylama TBMM Genel Kurulu’nda yapıldı. İlk tur oylamada 348 kabul, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekili çekimser oy kullanırken, 25 oy da boş olarak sayıldı. Cuma günü yapılacak olan ikinci tur oylamada da, değişiklik teklifinin 330'un üzerinde ancak 367'nin altında kalması durumunda referanduma gitmek zorunlu olacak. Anayasa uyarınca, anayasa değişikliği için en az 330 milletvekilinin desteği gerekiyor. 330 ile 367 arasında milletvekili desteği durumunda anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulması zorunlu bulunuyor. Anayasa uyarınca, anayasa değişikliği teklifinin 367'nin üzerinde destek alması durumunda Cumhurbaşkanı isterse referanduma gidiliyor. 

Anayasa uyarınca değişiklik teklifleri TBMM Genel Kurulu’nda iki tur görüşülüyor ve oylamada TBMM üye tamsayısının (550) 5’te 3’ünün (330) oyu aranıyor. 

İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. 

İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek. Anayasaya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.