Losev

Doktor Qasımlo

A
a

Doktor Qasemlo İranlı Kürtler için bir semböldür. İran KDP’sinin lideri Dr. Abdurrahman Qasimlo 13 Temmuz 1989 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran istihbaratı tarafından uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Dr. Qasimlo 1930 yılında, İran’ın Kürt Bölgesi  Urmiye şehrine bağlı Qamışlo kasabasında doğdu. Yüksek öğrenimini Prag ve Paris’te tamamladı. Okul yıllarında daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı olacak olan Francois Mitterand ile yakın dostluk kurdu.
 
Qasimlo 1961-76 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesinde, öğretim üyeliği yaptı. 1976-78 yılları arasında ise Paris’in değişik üniversitelerinde dersler verdi.
 
Dr. Qasimlo, çok genç yaşlarda, İran Kürdistanı Demokrat Partisi’ne girdi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kuruluş ve yenilgi süreçlerinde de aktif olarak yer alan Qasimlo önemli görevler üstlendi.
 
1970 yılında İKDP’nin yönetimine giren Qasimlo, kısa bir süre sonra Genel Sekreterliğe getirildi ve ölene kadar bu görevini sürdürdü.
 
Şah rejiminin devrilmesi sürecinde etkin bir isim olarak gösterilen Qasimlo, Humeyni’nin Kürdistan’a otonomi sözünü tutmaması üzerine bu kez de İslam Cumhuriyetine karşı silahlı mücadeleyi sürdürme kararı almıştı.
 
13 Temmuz 1989’da Viyana’a İran istihbaratı tarafından katledildi. İKDP’deki yerine Dr. Muhammed Sadık Şerefkendî getirildi. Şerefkendî de 1992 yılında İran istihbaratı tarafından Berlin’de katledildi.
 
 
 
 
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.