DEM Bitlis Belediye
Losev

Doğu’nun Yedinci Oğlu: Sezai Karakoç Konferansı

Videoyu Aç Doğu’nun Yedinci Oğlu: Sezai Karakoç Konferansı
A
a

Bitlis Eren Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Birlik Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında “Doğu’nun Yedinci Oğlu: Sezai Karakoç” adlı konferans düzenlendi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş’ın sunumunu yaptığı program, İktisadi ve İdari Bilimler Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Bitlis Eren Üniversitesi Prof. Dr. Turan Karataş’ı görmenin kendisi için hayal olduğunu ifade eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurullah Ulutaş, öğrenciliğinden beri kendisini takip ettiğini ve kendisine edebiyatı sevdiren hoca olduğunu ifade etti. Öğrencilerine Sezai Karakoç’u okutmanın gerekliliğine dikkat çeken Doç. Dr. Ulutaş, “Öğrencilerimizin, Sezai Karakoç’un diriliş amentüsünü bilmeleri gerekiyor.” dedi. Doğu’nun Yedinci Oğlu eseri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ulutaş: “Kendi kültürünü ve benliğini unutmamak için batıya giden altı oğuldan sonra kendini kendi kimliği ile batının topraklarına gömen ve beni değiştiremeyeceksiniz' diyen bir neslin hikayesidir.” şeklinde konuştu.

Azaflı Mikail’in şiirini okuyarak konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Prof. Dr. Turan Karataş’ı aramızda görmekten mutluluk duyduğunu ve programın faydalı geçeceğine inandığını belirterek konuşmasını programda emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

Doğu’nun Yedinci Oğlu adlı doktora çalışmasından bahseden Prof. Dr. Turan Karataş, Sezai Karakoç’un Masal adlı şiirinden esinlenerek bu ismi verdiğini belirtti. Masal adlı şiirinin Sezai Karakoç’un kim olduğuna, inanç kodlarına ve köklerinin nereden geldiğini anlattığını ifade eden Prof. Dr. Karataş: “Bu şiiri anlamak Sezai Karakoç’u tanımaya yeter.” dedi. Sezai Karakoç’un ülküsü ve ideallerine ulaşmak için hayatının her anında mücadele ettiğini söyleyen Prof. Dr. Karataş: “Bizim çocuklarımız bizim şiirlerimizi okumuyor, bizim türkülerimizi söylemiyor.” şeklinde konuştu. Büyük kafaların erken olgunlaştığını ve Sezai Karakoç’un da çok erken olgunlaştığını ifade eden Prof. Dr. Karataş: “Sezai Karakoç, elindeki bütün imkanları ülküsü için feda etmiştir. Mülki Amirlik okumasına rağmen mülk ile ilişkisi olmayan biridir. Başkalarının adamı olmayı değil, kendi düşüncelerinin eri ve hakimi olmayı seçmiştir.” şeklinde konuştu. Sezai Karakoç’un Diriliş diye tanımladığı bir neslin yetişmesini arzuladığını ve eserlerinde çokça buna değindiğini belirten Prof. Dr. Karataş konuşmasında, 1960-1993 yılları arasında Diriliş Dergisi çıkardığını, Doğu ve Batı medeniyetlerini karşılaştırarak bizlerin nasıl olması gerektiğini anlatma mücadelesi verdiğini ifade etti.

Soru-cevap bölümünün ardından Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli tarafından Prof. Dr. Turan Karataş’a plaket takdim edildi. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.