Diş sağlığı, günlük yaşamda sıklıkla göz ardı edilen ancak büyük öneme sahip bir konudur. Ancak, farkında olmadan yapılan bazı alışkanlıklar ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ortodonti uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı, bu konuda önemli bilgiler verdi.

  1. Çok Sert Fırçalamak: Diş minesine zarar verebilecek çok sert diş fırçaları ve fazla bastırarak fırçalama, dişeti çekilmelerine ve diş sızlamasına yol açabilir. Nazikçe ve yuvarlak hareketlerle yumuşak bir diş fırçası kullanılması önerilir.

  2. Yanlış Diş Macunu Seçimi: Aşındırıcı özellikteki beyazlatıcı diş macunları, diş minesini aşındırarak zarar verebilir. Hekimin önermediği beyazlatıcı macunlardan kaçınılmalıdır.

  3. Diş İpi Kullanmamak: Diş aralarında biriken plakların temizlenmesi için diş ipi kullanmak önemlidir. Günlük bakım rutinine diş ipi eklemek, ağız ve diş sağlığı için önemlidir.

    O İlde Kadınlar Kanser Eğitimi Verildi O İlde Kadınlar Kanser Eğitimi Verildi
  4. Çok Fazla Asitli İçecek Tüketmek: Asitli içecekler, diş minesini zamanla aşındırarak diş sağlığını olumsuz etkiler. Asitli içecek tüketimini azaltmak ve tüketildiğinde dişleri hemen fırçalamak önerilir.

  5. Boyar Gıdaları Fazla Tüketmek: Çay, kahve, kola gibi boyar gıdalar zamanla dişlerde lekelere neden olabilir. Bu tür gıdaların tüketiminden sonra dişlerin fırçalanması önerilir.

  6. Sık Sık Atıştırmak: Sık sık atıştırmak, dişlerde çürük oluşumuna yol açabilir. Her yemekten sonra dişleri fırçalamak önemlidir.

  7. Dişleri Açacak Şekilde Kullanmak: Dişleri açacak şekilde kullanmak, dişlerde çatlak ve kırılmalara neden olabilir. Kesici alet yerine kullanılmamalıdır.

  8. Diş Hekimine Gitmekten Kaçınmak: Yılda en az iki kez diş hekimine gitmek önemlidir. Erken tespit edilmeyen problemler ileride daha büyük sorunlara yol açabilir.

Kaynak: İLKHA