Losev

Demiröz'den Kıdem Tazminatı Fonu Önerisi

A
a

Ak Partinin Kızılcahamam’da yaptığı 20. İstişare ve değerlendirme toplantısının son gününde Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, 12 milyonu aşan SSK’lı çalışanlarla ilgili olarak mevcut kıdem tazminatı sisteminin sağlıklı işlemediğini belirterek, bir an önce Kıdem Tazminatı Fonu Sisteminin kurulması gerektiği önerisinde bulundu.

Demiröz, Kıdem Tazminatı Sisteminin sadece kamu sektöründe çalışan işçilerde sağlıklı işlediğini, ancak özel sektörde çalışan işçilerde maalesef başarısız olduğunu ve kıdem tazminatı hakkından tüm çalışanların sadece % 8’lik bir bölümünün faydalandığını belirtti.
 
Demiröz yaptığı açıklamada: “Bilindiği gibi kıdem tazminatı çalışanın bir yıllık hizmetine karşılık son aydaki hak ettiği aylık brüt ücret üzerinden ödenmektedir. Bu da aylık ücretin (tavanı aşmamak kaydıyla) işverenden % 8.33 oranında kesinti yapılması anlamına gelmektedir. Oysaki kıdem tazminatı fonu uygulamasıyla bu oran % 3 veya % 4’e kadar indirilebilecektir.” dedi.
 
İşsizlik Sigorta Fonunda 63.2 milyar TL. birikti
 
Demiröz; “İşsizlik sigorta fonunda Mart 2013 itibariyle 63.2 milyar TL. birikmiş olup, ayrıca fondan elde edilen nemalardan yaklaşık 23 milyar TL ( 11.5 Milyar TL si GAP’a olmak üzere) ödeme yapıldı. Bu fon gelirlerinin %1 oranı işçi kesintilerinden olup , % 2’lik bölümünü işverenden, % 1’lik bölümü de devlet katkısıyla sağlanmıştır.” dedi.
 
 
Tüm işçilerin tazminatı garanti altına alınıyor
 
İşsizlik Sigorta Fonu ile ilgili önerilerde bulunan Demiröz: “İşsizlik Sigortası fonu sistemi başarılı bir şekilde devam etmektedir. Yaptığımız öneride İşsizlik Sigortası kesintilerinin işverene ait olan %2’lik kısmının %1’i ile Devlet katkısına ait % 1’lik kısmın tahsilatından vazgeçilerek elde edilen % 2’lik kısmın kıdem tazminatı fonu sisteminde kullanılması mümkün olacaktır. Bu arada yapılacak hesaba göre bu % 2’lik kısma işverenden katkı payı olarak % 1 veya % 2’lik bir ilave daha yapılmak suretiyle toplamda % 3 veya % 4 lük bir kesinti ile fonun kaynağının sağlanabileceği, fonda toplanacak paranın en verimli yerde nemalandırılarak sistemin sağlıklı bir şekilde işleyeceği varsayılmıştır. Böylece başta taşeron işçiler olmak üzere özel sektörde çalışan işçilerin % 92’lik kısmının da “ Kıdem Tazminatı Fonu” sayesinde alacakları kıdem tazminatları garanti altına alınmış olacaktır.” dedi.
 
Öneriye Başbakan da sıcak baktı
 
Kıdem tazminatı fonu ile ilgili önerisi Başbakan tarafından dikkatle dinlenen Demiröz’ün teklifi üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklama yapmasını istedi.
 
Bakan Faruk Çelik yaptığı açıklamada : “Sayın Milletvekili Vedat Demiröz’ün sorusunda açıkladığı verilerin doğru olduğunu, bu konuda bakanlığının çalışmalarının devam edeceğini, elde edilecek sonuçların da Bakanlar Kurulu Toplantısında değerlendirileceğini” söyledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.