DEM Bitlis Belediye
Losev

Daka'dan Nurs Köyü Projesi

A
a

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı(DAKA), bölgenin tarihsel geçmişindeki önemli birikimleri harekete geçirmeye yönelik çalışma başlattı.

Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı(DAKA), bölgenin tarihsel geçmişindeki önemli birikimleri harekete geçirmeye yönelik çalışma başlattı.

DAKA, Bediüzzaman Said Nursi'nin Bitlis ve Van illerinde yaşadığı mekanların inanç turizmine kazandırılması kapsamında inanç turizmi rotası oluşturuyor. Bu illerdeki alternatif turizmi ayağa kaldırmak için belirlenen yeni turizm rotası ile bölgedeki 'inanç turizmi'nin canlandırılması hedefleniyor.
 
DAKA'nın projesi ile Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesi, tarihsel süreçte önemli medeniyetlere ve aynı zamanda geniş kitleler tarafından sahiplenen şahsiyetlere ev sahipliği yapması, hoşgörünün ve birlikte yaşamanın beşiği görevini yüklenmesiyle biliniyor. Bu potansiyelin değerlendirilerek alternatif turizm gelirlerinden bölgesel düzeyde yararlanılması hedefleniyor. Bu çerçevede, DAKA'nın bölgede belirlenen 'TRB2 Bölgesi Turizm Çeşitliliği Potansiyeli Haritası' referans alınacak.
 
"BEDİÜZZAMAN'IN NUR YOLU"
 
Geçtiğimiz günlerde gazeteci, yazar, kanaat önderleri ve tur operatörlerinden oluşan grup, Bediüzzaman'ın doğduğu ve yaşadığı yerleri keşfe çıktı. 'İnanç turizmi' çerçevesinde bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlayacak bu yeni 'Turizm Rotası' 3 gün boyunca gezildi. Bediüzzaman'ın doğup büyüdüğü toprakların keşfi, ziyaret edilmesi ve başta Türkiye olmak üzere dünyaya tanıtılması; bölgenin sosyal ve ekonomik anlamda kalkınmasına önemli katkılar sunacak.
 
Eserleri 50'ye yakını dünya diline çevrilen ve her geçen gün daha fazla tanınan büyük İslam alimi Bediüzzaman Said Nursi, Bitlis'in Hizan ilçesi, Nurs köyünde doğdu. Bölgedeki medreselerde ilk eğitimini alan Said Nursi, daha sonraki yıllarda 'Risale-i Nur Külliyatı7 olarak bilinen Kur'an tefsirini telif etti.
 
DAKA'NIN NURS KÖYÜ PROJESİ
 
Doğu Anadolu Kalkında Ajansı'nın yatırım ve turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı projeleri kapsamında 'Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Evinin Restorasyonu ve Çevre düzenlenmesinin Yapılarak İnanç Turizmine Kazandırılması Projesi'nin çalışmaları da halen devam ediyor. Oluşturulması planlanan 'Bediüzzaman'ın Nur Yolu' rotasının tanıtımı esnasında, gezi heyeti bu çalışmaları da yerinde görme imkanı buldu.
 
Bilgilendirme gezisine davet edilen grup, ilk olarak Van merkezindeki Norşin Camii'ni ziyaret etti, Burada, Bediüzzaman'ın talebelerinden Molla Hamit Ekinci'nin oğlu Hasan Ekinci ile sohbet etti. Ardında Bediüzzaman'ın hayatında önemli bir yeri olan 'Vali Tahir Paşa Konağı' ziyaret edildi. Vali Tahir Paşa Konağı'nın harabe halde olduğu ve yakın bir zamanda aslına uygun olarak tamir edileceği bilgisi de geziye katılanlarla paylaşıldı. Heyet, daha sonra Van Kalesi, Horhor Camii ve Horhor Medresesi'nin bulunduğu yerleri ziyaret etti. Bediüzzaman'ın Van'da yaklaşık 22 yıl kalmıştı. Daha sonra Erek Dağı'na çıkan grup, buradaki 'çilehane'yi gördü. Bediüzzaman, eski bir kilise olan mekanda 2 yıl inziva hayatı yaşamış ve 1926 yılında Burdur'a sürgüne gönderilti.
 
Van'daki ziyaretler sonrasında heyet, bölgedeki tarihi yerleri de ziyaret ettikten sonra Tatvan'da konakladı. Ziyaretin ikinci gününde Bitlis'teki mekanlar gezildi. Daha sonra Güroymak'ta (Norşin) Bediüzzaman'ın çocuk yaştayken ders aldığı medrese olan 'Abdurrahman Tağı Medresesi ve mezarı' ziyaret edildi. Ahlat'taki 'Harabe Şehir' de ziyaret edildikten sonra grup, Bitlis'te Vali Veysel Yurdakul'un verdiği yemekte bir araya geldi. Vali Yurdakul, Bediüzzaman'ın bölgede çok saygın bir yeri olduğunu ve 'ortak değer' olarak görüldüğünü ifade etti.
 
HİZAN, NURS, BAHÇESARAY
 
Yeni oluşturulan inanç turizmi rotasının görülmesi programı çerçevesinde son gün, Hizan yoluyla Bediüzzaman'ın doğduğu köy olan Nurs'a gidildi. Yol üstündeki 'Tağ Medresesi' de ziyaret edildi. Nurs köyüne ulaşan ekip, Bediüzzaman'ın babası, annesi ve kardeşinin mezarlarının da bulunduğu 'Nurs Köyü Kabristanı' ziyaret edildi. Nurs köyü sakinleri, grubu evlerinde ağırlayarak yemek ikram etti. Köylülerle sohbet ve tanışma imkanı da bulan heyet üyeleri, Bahçesaray yolu ile Van Ferit Melen Havaalanı'na geçerek, gezi rotasını tamamlamış oldu.
 
NUR YOLU: BEDİÜZZAMAN'IN Van VE BİTLİS HAYATI
 
Programa katılan profesyonel seyahat acenteleri 'Nur Yolu: Bediüzzaman Said Nursi'nin İlk Hayatı' olarak adlandırılan Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu ve hayatının önemli bir kısmını geçirdiği Bitlis ve Van illerini hemen gezi programlarına katacaklarını ve programın yoğun bir ilgi ile karşılanacağından emin olduklarını söyledi.
 
Tanıtım etkinliğini gerçekleştiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın bu faaliyetle Bediüzzaman Said Nursi gibi önemli bir şahsiyetin doğup büyüdüğü ve zaman geçirdiği mekanları insanların ziyaret edebilecekleri bir konuma getirmenin önemini vurgulayan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, bölgede Urartular ve Selçuklular gibi çok önemli medeniyetlerin yaşadığını ve bu medeniyetlerden kalan tarihi mirasların benzer şekilde güzergah haline getirilip, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin kolaylıkla gezebilecekleri programlara dönüştürüleceğini ifade etti.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.