Losev

Çıraklık Eğitimi ya da Mesleki Eğitim nedir?

Videoyu Aç Çıraklık Eğitimi ya da Mesleki Eğitim nedir?
A
a

Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Şah Marhan Çıraklık Eğitimi ya da Mesleki Eğitim hakkında bilgiler verdi.

Çıraklık Eğitimi ya da Mesleki Eğitim nedir?

Eşyanın tabiatı gereği nasıl ki doktorlara, mimarlara, mühendislere, ekonomistlere, öğretmenlere ihtiyaç doyuluyorsa, otomotiv tamircisine, mobilyacıya, kaynakçıya, aşçıya, elektrikçiye, lastikçiye, tornacıya, çiçekçiye vb. meslek dallarına da toplumun büyük bir ihtiyacı var. Unutmayın ki, ameliyat masası olmadan, ameliyat yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla toplumun ameliyat masasını yapanlara da elbette ihtiyacı var.

Peki, Çıraklık Eğitimi ya da Mesleki Eğitim nedir?

İşte tam da bu bağlamda 09.12.2016 tarih ile çıkan 6764 sayılı kanunla çıraklık eğitimi/mesleki eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınarak ortaokul son sınıf öğrencileri,  mesleki eğitim merkezlerini tercih ederek yerleşebiliyorlar. Bu kanun kapsamında tercihle veya en az ortaokul mezunlarının kayıt olup çırak öğrenci olanlara, haftada bir gün yani 10 saat teorik, 5 gün de sözleşme yapacakları işyerinde beceri eğitimi verilecektir. Çırak öğrenciler, kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazanmaları ile birlikte iş kazası, meslek hastalığına karşı sigortalanıp ve asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30'u oranında aylık alacaklardır.

Bu ücret, her ay devlet tarafından işçi sayısı 20’nin altında olanlara asgari ücretin üçte ikisini, 20’nin üstünde olanlara ise üçte birini devlet, işverenlere para desteği sağlayacaktır. Ayrıca çırak öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları da okul tarafından yapılacaktır. 
(Not:Okul tarafından yapılan sigorta emekliliğe sayılmamaktadır)

Dahası, diğer  liselerde öğrencilerin okuyacağı meslek dalı parmak sayısını geçmezken, Mesleki Eğitim Merkezlerinde çırak öğrenciler, programda mevcut olan 142 meslek dalından dilediklerini seçip okuma alternatifine ve öğrenme olanağına sahipler.

Bu söz konusu kanunla amaçlanan en temel hedef ise, işverenlerin ihtiyacı olan ara elemanı “çekirdekten” eğiterek yetiştirmektir

Hatta çıraklık eğitimin müfredatı gereği ahilik sisteminin hassasiyeti,dolayısıyla ahlakıyla çekirdekten eğitimle ara elemanlar yetiştirilecektir. Zira temel amaç, eğitimli ara elemanlar yetiştirmektir.

Özellikle bu da çok iyi bilinmelidir ki, çıraklık eğitimi, işverenlerin işçilerini çırak olarak göstertip kişi başına para kazanmak olmadığı gibi, çocuk işçiliğini meşrulaştırmak da değildir.Çıraklık eğitimi, eğitimde bir alternatiftir.  Dolayısıyla çocuklarının ezileceğini düşünenen anne-babalar bilsinler ki,  çocukluk evresinde olan çırak öğrencilerin haftada 40 saaten fazla çalıştırılmaları kanunen yasaktır.

Evet, kısacası çıraklık eğitimi, kalem+tornavida=çekirdekten ara eleman yetiştirmektir. Ve böylece bu sistemle çırak öğrenciler, mesleklerini tam anlamıyla öğrenerek hayatları boyunca kollarına “altın bilezik” takmış olacaklar.

 
Kaynak : Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Şah Marhan

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.