Çin, internet iletişimi alanında önemli bir adım daha attı. Xinhua'nın haberine göre, "Tiençi" sınıfı 4 internet iletişimi uydusu, Şandong eyaletinin açıklarında Sarı Deniz'deki yüzer platformdan başarıyla fırlatıldı. Bu fırlatma, CERES-1 roketiyle yapılan 12'nci ve denizden yapılan ikinci başarılı fırlatma olarak kayıtlara geçti.

Nesnelerin İnterneti İçin Küresel Veri Hizmeti

Alçak Yer Yörüngesi'ne gönderilen Tiençi-25, 26, 27 ve 28 uyduları, "nesnelerin interneti" olarak adlandırılan sistemler için küresel veri hizmetleri sağlayacak. Guodian Gaoke şirketi tarafından geliştirilen bu uydular, 38 parçalık takım uydu ağının bir parçasını oluşturacak ve bu ağın yıl içinde faal hale gelmesi hedefleniyor.

Denizden Fırlatışta İlk Özel Şirket: Galactic Energy

Kaçakçılık ve asayiş operasyonlarında 27 kişiye işlem yapıldı Kaçakçılık ve asayiş operasyonlarında 27 kişiye işlem yapıldı

Galactic Energy, 6 Eylül 2023'te 4 Tiençi uydusunu yüzer platformdan fırlatarak denizden fırlatış yapan ilk özel şirket olma başarısını elde etti. CERES-1 roketi, 19 metre uzunluğunda ve 1,4 metre genişliğinde olup, Alçak Yer Yörüngesi'ne 350 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.

Cin Dort Gelismis Teknoloji Yer Gozlem Uydusunu Uzaya Gonderdi 689E4910

Çin'in Uzay Programında Özel Sektörün Rolü Artıyor

Çin'in uzay programında genellikle kamuya ait Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen Long March (Uzun Yürüyüş) roketleri ana taşıyıcı olarak kullanılıyor. Ancak son yıllarda özel sektörün uzay roketi üretimine ilgisi arttı ve Pekin yönetimi de bu alandaki özel sektör girişimlerini desteklemeye başladı. Galactic Energy dışında, Çinli özel şirketler i-Space "SQX-1Y1", Space Pioneer "TL-2 Y1", Landspace "Cuçüe-2" (ZQ-2) ve Orienspace "Gravity-1" roketleriyle de fırlatışlar gerçekleştiriyor.

Kaynak: (İLKHA)