Bitlis'in Adilcevaz ilçesi, ince kabuklu, iri taneli ve yüksek yağ oranına sahip cevizleriyle tanınıyor. İlçede, ceviz üretiminin sera ve bahçelerde yetiştirilen 150 bin fidanla daha da artırılması planlanıyor. "Kazankaya" ve "Adilcevaz13" olarak tescillenen ceviz türlerinin de üretildiği bölgede, ekim ayının başında başlayan ceviz hasadı hız kesmeden devam ediyor.

Vali Karakaya Ahlat ve Adilcevaz'da Tarihi Mekanları Gezdi Vali Karakaya Ahlat ve Adilcevaz'da Tarihi Mekanları Gezdi

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191651.499

Sabahın erken saatlerinde bahçelere giden üreticiler, uzun sırıklar ve makineler yardımıyla ceviz topluyor. Yeşil kabuğundan ayrılan cevizler, güneşte kurutulduktan sonra ilçe genelinde satılmakta ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmek üzere sipariş edilmektedir. Bu yıl 5 bin tonun üzerinde hasat yapılması beklenen ilçede, ceviz üretimi ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri olmayı sürdürüyor.

Adilcevaz Belediye Başkanı Abdullah Akbaba, ilçenin "cevizin başkenti" olarak anıldığını belirtti.

Üreticilerin bugünlerde hasat heyecanı yaşadığını belirten Akbaba, şunları kaydetti:

"Halihazırdaki 50 bin civarındaki ceviz ağacında hasat yapılıyor. Sera ve bahçelerde yetişmekte olan 150 bin ceviz fidanımız var. Bu fidanların da 5 yıl içinde ekonomiye katkı sunmasını bekliyoruz. Adilcevaz'da ceviz üretimi son yıllarda profesyonel anlamda oluşturulan bahçelerde de sürdürülüyor. Son yıllarda bazı ağaçlar çeşitli hastalıklara yakalandı. Bu nedenle Adilcevaz Kaymakamlığının da içinde olduğu bir projeyi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürütüyoruz."

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191726.764

Destek almaları durumunda ilçedeki tüm ağaçların ilaçlandırılmasına yönelik çalışma başlatacaklarını anlatan Akbaba, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl ilçede 6 bin 500 tonun üzerinde ceviz elde edildi. Bu yıl da benzer oranda bir üretimin elde edilmesini bekliyoruz. Ceviz üretimi ilçemize ekonomik anlamda büyük katkı sunmaktadır. Gelecek yıllarda ceviz ağacı sayısının artırılmasıyla daha çok katma değer sağlanacağını düşünüyoruz. Yeni dikilen 150 bin fidanla önümüzdeki yıllarda ceviz rekoltesinde büyük bir artış yaşanacaktır." diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191740.153

"Kalite ve verimi artırmak için çalışmalarımız devam ediyor"

Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Ali Zengin de cevizin ilçe için önemli bir ürün olduğunu ifade etti.

Adilcevaz'da yetiştirilen tescilli "Kazankaya" ve "Adilcevaz13" ceviz çeşitlerinin esansiyel yağ kalitesinin yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Zengin, "Bu yıl ki ceviz veriminde biraz düşüş bekliyoruz. Bakteriyel yanıklık ve antraknoz hastalığı verim kaybına neden oldu. Tahmini üretimin 5 bin ton civarında olacağını düşünüyoruz. Üreticilerimiz bunlara biraz daha dikkat ederse ve ilaçlamalar zamanında yapılırsa daha güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kalite ve verimi artırmak için çalışmalarımız ve projelerimiz devam etmektedir." diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191756.198

Üreticilerden Mehmet Akkoyun ise tescilli "Adilcevaz" ve "Kazankaya" ceviz çeşitlerinin hasadını yaptığını belirtti.

Cevizlerin ince kabuklu, iri yapılı ve lezzetli olduğunu dile getiren Akkoyun, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda ceviz fidanı üretimi de yapıyoruz. Bu yıl hastalıklardan dolayı verim biraz düşük ama yine de herkesin isleyebileceği kadar cevizimiz mevcut. Adilcevaz'da daha önceden sırıkla hasat yapılıyordu. Son yıllarda makine kullanmaya başladık. Bazı arkadaşlar sırıkla hasat yapmaya devam ediyor. Makine ile cevizin gözeneklerine zarar vermeden ve insanlar düşüp yaralanmadan hasat yapıyoruz. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Adilcevaz cevizinin en güzel tarafı güneşte kurutulup direkt vatandaşa gönderiliyor. Kabuğu çıktıktan sonra ceviz yaklaşık 20 gram geliyor."

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191811.193

Haber Kapak Şablon 2024 10 19T191833.858

Kaynak: AA