Omicron varyantını ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor anlattı: Semptomlar ne? Omicron varyantını ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor anlattı: Semptomlar ne?
Ankara Büyükşehir Belediyesi, otizmli çocukların birebir eğitim alacağı, tam donanımlı bir merkezin altına imzasını atarak, ailelerin nefes almasına imkan tanıyor.
Kendisine ait 8 dönüm arsa üzerindeki 3 villayı Otizmli çocukların eğitim alacakları Otizm Vakfı İncek Yaşam Merkezi’ne tahsis eden Büyükşehir Belediyesi; otistik çocukların eğitileceği, eğlenirken üretebilecekleri, sosyal etkinlikler yapacakları, yeni yeni beceriler kazanırken, yeteneklerini geliştirebilecekleri aynı zamanda barınabilecekleri bir merkezin açılmasına imkan tanımış oldu.
Benzerlerini Avrupa’da görmeye alışık olduğumuz büyüklükte ve modernlikte olan merkezin 2 bin metrekareyi aşan kapalı alanı bulunuyor.
Çocukların temiz havada spor yapıp eğlenmeleri için en ince ayrıntısına kadar düşünülen açık hava alanı kauçuk zemin ile kaplı olan merkezde; çocuk oyun parkı, bir basketbol sahası, üç adet 16 metre kare çardağın yanı sıra, 300 metrekare meyve bahçesi ile çocukların mantar gibi farklı sebzeler ürettiği 6 adet çeşitli ebatta sebze yetiştirme alanları mevcut. 180 metre kilitli taştan imal kapıdan kapıya villalar arasında geçiş yollarıyla modern ve işlevsel bir merkez olarak çalışmaların sürdürüldüğü merkezde, çocukların hem eğitim alacakları hem de eğlenip öğrenecekleri tüm detaylar düşünüldü. Hizmete girdiği günden itibaren otistik çocuklara tam ve yarım zamanlı olarak usta eğitmenler tarafından eğitim verilen merkezde, 20’ye yakın çocukla bireysel veya grup odalarında özel eğitim yapılıyor.
Spor Eğitim Merkezi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Mesleki Eğitim kurslarıyla otistik çocukların eğitim aldığı merkezde şehir dışından gelen çocuklara da haftanın belirli günlerinde eğitim imkanı tanınıyor. Yaş sınırlaması olmadan çocuk ve yetişkinlerin tam gün 50, seanslı olarak ise 200 kişinin eğitim alabileceği merkezde, çocukların becerilerinin geliştirilip meslek sahibi olmalarına olanak tanıyacak, hediyelik eşyaların yapımı gibi hem eğlenceli hem de gelir getirici çalışmalar yapılıyor.
“ÇOCUKLARIMIZ BİZİM GELECEĞİMİZ”
Başkentli Otistik çocuklara çok anlamlı bir hizmetin verilmesi için tüm imkanların seferber edilmesine olanak sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen Otizm Vakfı İncek Yaşam Merkezi’nin açılışını da bizzat kendi gerçekleştirmişti. Vakfın sadece Ankara’da değil Türkiye’deki tüm otistik çocuklar için yararlı hizmet vereceğini kaydeden Başkan Gökçek, “Bu özel çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim alması bizim en büyük arzumuzdur. Bu özel durumu yaşamayanlar bu zorlukların nasıl bir şey olduğunu pek bilemezler. Ailelerine ve çocuklarımıza bu eğitim hizmetlerinin verilmesinde katkımız olmasından dolayı oldukça mutluyuz” dedi.
“İNCEK’TE 3 VİLLA VAKFA TAHSİS EDİLDİ”
Otistik çocukların topluma kazandırılarak, yaşamlarını daha kolay hale getirebilmeleri için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“İncek’te belediyeye ait olan 3 binayı 30 yıllığına Vakfa tahsis ettik. Merkezin tefrişini gerçekleştirdik. Elektrik, su ve doğalgaz gibi giderlerini Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Ayrıca binanın bazı fiziksel ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyoruz. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı şartlarda uzman eğitmenler tarafından en iyi eğitimi alarak, kendi kendilerine yetmelerini sağlayacak bir duruma gelmelerine katkı vermektir.”
“BAŞKAN GÖKÇEK’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, çocukların günlük hayatlarını sürdürebilecek noktaya gelmesine imkan tanıyacak eğitimi alabilecekleri bir ortamın olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Çayan, “Böyle bir merkezin açılması ve destek olması için ziyaretine gittiğimiz Sayın Melih Gökçek, bize beklentilerimizin çok üzerinde yardımcı oldu” dedi.
Büyükşehir Belediyesi ve Otizm Vakfı’nın Türkiye’ye örnek olacak bir işbirliği gerçekleştirdiğini kaydeden Çayan, şunları söyledi:
“Otistik çocuklar için ilk kez bir sivil toplum kuruluşu ile belediye ortak çalışma gerçekleştirdi. Benzerlerini Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde görebileceğiniz merkezin aynısı burada açıldı. Sayın Melih Gökçek’e gösterdiği ilgi, yaptıkları ve kazandırdıkları için çok teşekkür ediyoruz. Otistik çocuk sahibi olan tüm aileler adına kendisine bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Biz aileler Sayın Gökçek’i her zaman minnet duyguları ile anacağız.”
Özel eğitim merkezlerinde haftada 2 veya 3 defa alınan 45 dakikalık seanslarla sınırlı eğitimlerin yetersiz olduğunun altını çizen Çayan, “Oysa erken başlayan yoğun bireysel eğitim en geçerli, en bilinen ve en bilimsel iyileştirme yöntemi. Herkes için çok basit olan becerilerden el yıkama, çorap giyme, diş fırçalama, yemek yeme öğretimi için aylar süren çalışma gerekebiliyor. Bizler otistik çocukları bulunan aileler özetlemeye çalıştığım bu sıkıntıları gidermek, çocukların daha kaliteli ve uzun süreli eğitim-öğretim görmelerini, bir meslek edinebilmelerini, üretime katılmalarını, bakımlarını ve barınmalarını sağlayacak merkezler oluşturmak amacıyla 2012 yılı sonunda Otizm Vakfı’nı kurduk” diye konuştu.