Losev

Bu tarihte sigorta girişi olan vatandaş 6 yıl erken emekli olacak

Videoyu Aç Bu tarihte sigorta girişi olan vatandaş 6 yıl erken emekli olacak
A
a

Çalışan kişilerin en çok merak ettiği soru ne zaman emekli olurum? sorusudur. Erken emeklilik için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar; Prim, yıl ve yaş şartıdır. Bazı durumlarda çalışanlar erken emeklilik imkanı bulmaktadır.

Çalışan vatandaşın en büyük hayali emekli olmak ve iyi bir maaşa sahip olmaktır. Kişilerin emekli olabilmeleri için sigorta başlangıç tarihinden sonra belli bir süre geçmesi, işe giriş tarihine bağlı olarak prim ve yaş şartını tamamlamaları gerekmektedir. Emeklilik yaşını erkene çekmek mümkündür, yalnız bunun için 5 formül bulunmaktadır.

Çocuklar Üzerinden Prim Kazanma

Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim elde etme imkanı sağlanmaktadır. Çalışan kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazanmış oluyorlar. Yaşı ve yılı dolmuş çalışan annenin 3 çocuğu var ise 6 yıl daha erken emekli olabilmektedir. Tek şart sigorta başlangıç tarihinden sonra çocukların doğmuş olması gerekmektedir.

Askerlik Borçlanması İle 1 Yıl Kazanma

Erkeklerin askerlik süreleri hem yaşı geriye çekiyor hem de prim kazanma imkanı sunuyor. Sigortalı kişilerin askerlikte gecen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları gibi imkanı bulunmaktadır. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanması sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kadar geriye çekmektedir. 1988 sigorta girişli bir kişinin 1987 yılı askerlik dönemi ise o tarihe kadar borçlanarak (askerlik borçlanması) sigorta girişinin 1987 olarak belirlenmektedir.

10 Yıl Prim İle Erken Emeklilik
Kısmi emeklilik için 15 yıl ve 3600 dolduran kişiler daha fazla çalışmadan emekli olabiliyorlar. Yaş şartı kadınlarda 58, erkelerde 60 yaşından başlamaktadır. Yaşı dolmuş ve çalışma imkanı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik ile beklemeden maaş alamaya başlayabiliyorlar. 9 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olanlar için geçerli olmaktadır. Bu tarihten sonra sigortalı olan kişilerde ise prim 4500 yıl şartı ise 25 yıla çıkmaktadır.

Sağlık Durumu İle Erken Emeklilik
Sağlık durumları elverişli olmayan kişiler için iki çeşit erken emekli olma imkanı bulunmaktadır. Malulen emeklilik için sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar geçerli sayılmaktadır. Hizmet verirken iş yapabilme gücünün en az %60 kaybeden kişiler sağlık raporu alarak bu imkandan yararlanıp kolaylıkla emekli olabiliyorlar. En az 10 yıllık sigortalılık ile toplam 1800 gün veya başka kişinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalı kişiler için ise sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkanı verilmektedir. Engelli çalışan kişiler ise en az %40 engellilik ile vergi indirimi alan ve yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle kişiler emekli olabiliyorlar.

Erken Emeklilik İçin Mesleklere Dikkat
Ağır işlerde çalışan kişiler, gazeteciler, madenciler, gemi adamları gibi meslekleri yapan çalışanlara sigortalılık sürelerine belli oranda gün ekleyerek ve işe giriş tarihini geriye çekerek erken emeklilik imkanına kavuşuyorlar. 1 yılda 12 ay çalışmış bir kişi 15 ay çalışmış olarak kabul edilmektedir. Kişinin işe giriş tarihi ise 3 ay geri çekilmiş oluyor.



 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.