DEM Bitlis Belediye
Losev

Bölgedeki internet kesintisi TBMM'ye taşındı

Videoyu Aç Bölgedeki internet kesintisi TBMM'ye taşındı
A
a

Bölgede 2 gündür yaşanan internet kesintisini TBMM'ye taşıyan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.

Soru önergesinde "Ulusal ve yerel birçok yayın organında Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa gibi Kürt kentleri başta olmak üzere birçok ilin genelinde dün itibariyle (26.10.2016) hem sabit, hem de mobil hatlardan internete erişiminsaat 10.30’dan itibaren 12 saati aşkın süreyle kesildiği yer almıştır" diyen HDP'li Botan, "Söz konusu illerin genelinde eş zamanlı olarak uygulamaya konulan internet kesintisi ve/ya kısıtlamasının bugün de (27.10.2016) devam ettiği bilgisi alınmıştır. Anayasa’nın 22’nci maddesi haberleşme hürriyetini ve 26’ncı maddesi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini garanti altına almasına rağmen herhangi bir hukuksal süreç işletilmeden ve resmi açıklama yapılmadan söz konusu illerde internetin kesilmesinin bir keyfiyet arz ettiği dikkat çekmektedir. Buna bağlı olarak bölgede elektrik kesintilerinin yarattığı mağduriyetlere benzer mağduriyetlerin de ortaya çıktığına yönelik yurttaşlarımızdan yoğun bir şekilde çeşitli şikayetler almaktayız. Aynı şekilde internet kesintisinin; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının protesto edilmek istendiği saate denk getirilmesi de manidar görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Bu tür kesintilerin önceden planlanmadan ve olası mağduriyetler hesaba katılmadan yapılmasının politik bir karar olduğunu söyleyen Botan,"İş sektörü, bankacılık faaliyetleri ve fatura ödeme gibi işlemleri de aksattığı gibi yurttaşları da günlük hayatın vazgeçilmezi olan internet erişiminden yoksun bırakarak toplu bir cezalandırma durumunu ortaya çıkarmıştır" dedi. 

HDP'li Botan, Başbakan Binali Yıldırım'a şunları sordu:

1- Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilin genelinde internetin kesilmesi ve/ya kısıtlanmasının hukuki dayanağı nedir?

2- Haberleşme ve düşünceyi yayma hürriyetine Anayasa’nın çeşitli maddelerinde yer verilmesine rağmen söz konusu illerde internetin hem sabit, hem de mobil hatlardan tamamen kesilmesinin teknik bir sebebi yoksa politik gerekçesi nedir?

3- Söz konusu illerin genelinde İnternet kesintilerinin iş sektörü, bankacılık faaliyetleri, sağlık hizmeti, eğitim ve fatura ödeme işlemleri üzerindeki etkisi hesaplanmış mıdır? Buna yönelik herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

4-  Sözkonusu illerin genelinde internetin dün (26.10.2016) kesilmesinin ve bugün de (27.10.2016) internet kısıtlamasının sürdürülmesinin iş sektörüne verdiği zararın boyutu nedir?

5- Sözkonusu illerin genelinde internetin dün (26.10.2016) kesilmesinin ve bugün de (27.10.2016) internet kısıtlamasının sağlık ve eğitim hizmetinde ne tür aksaklıklara neden olmuştur?

6- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarının gözaltına alınmasına bağlı olarak 26.10.2016 tarihinde internetin kesilmesi ile DBP’li belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandığı 11 Eylül 2016 tarihinde aynı şekilde internetin kesilmesi tesadüf müdür?

7 – Yaygın ve hızlı bir iletişim ağı olan internetin; kayyumların atanması ve belediye başkanlarının tutuklanması gibi kritik süreçlerde halkın haberleşerek örgütlenip protesto hakkını kullanmasını engellemek amacıyla keyfi olarak kesildiği ve/ya kısıtlandığı iddiaları doğru mudur?

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.