Bitlis Valiliği kordinesinde düzenlenen program Bitlis Eren Üniversitesi konferans salonunda yapıldı. Anadolu’nun zengin mutfaklarından olan Bitlis'in kendine özgü yöresel lezzetlerin tanıtıldığı program İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Bitlis İl Kültür Turizm Müdürü Ali Fuat Eker'in açılış konuşmalarının ardından Türk Mutfağı ve Bitlis mutfağı konulu sunumlar yapıldı.
Halk oyunları ile devam eden programda kadınlar tarafından yapılan Bitlis’e özgü yöresel lezzetler tanıtıldıktan sonra katılımcılara ikramlar yapıldı.

Bitlis’te Türk Mutfağı Haftası (13)

Türk Mutfağı Haftası’nın bu yıl üçüncüsünün yapıldığını belirten Bitlis İl Kültür Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, ”Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde bu yıl üçüncüsünü kutlayacağımız Türk mutfağı haftası etkinliklerine hoş geldiniz. Eşsiz devlet devletlere sahip Bitlis ili gastronomisi çok meşakkatli ama bir o kadar da lezzetli yemekleri barındırmaktadır. İklimi ve coğrafyası gereği endemik bitkilerin çoğunlukla etle harmanlandığı kendine özgü yemek çeşitleri vardır. Bitlis mutfağının en büyük sorunu gördüğümüz kadarı ile evlerde sınırlı kalması müşterilerle buluşmaması, turizme de bir değer katmıyor böyle olunca. Tabii son dönemlerde açılan restoranlar, yöresel yemeklerle ilgili bunlar turizme katkı sağlayacaktır da bu soruna çözüm olacaktır. “dedi

Bitlis Heyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakan Kurum'u Ziyaret Etti Bitlis Heyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakan Kurum'u Ziyaret Etti

Bitlis’te Türk Mutfağı Haftası (9)

"Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ile birlikte dünyanın sayılı üç mutfağından biridir"

Programda konuşan Bitlis Valisi Karaömeroğlu Kendine has pişirme, sofra düzeni ve şekilleri ile Türk mutfağının dünyanın sayılı üç mutfağı olduğunu söyledi.  Karaömeroğlu "Toplumların yemek ve beslenme alışkanlıkları yaşadıkları coğrafyaya bağlı olarak şekillenmekte ve zaman içerisinde bir kültür olarak yerleşmektedir. Türk Mutfağımız da Anadolu’daki yüzlerce yıllık serüveni boyunca birçok medeniyetle etkileşime girmiştir. Bugün, pişirme teknikleri, sofra düzeni ve kendine has servis şekilleri ile Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ile birlikte dünyanın sayılı üç mutfağından biridir. Geniş bir coğrafyaya yayılan ve uzun bir tarihsel geçmişe sahip olan Türk toplumu, zengin bir kültür ve mutfak birikimine sahiptir. Bu zengin mutfak kültürü, Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’ya kadar süren göçlerin ve fethedilen ülkelerin mirasıyla oluşmuştur. Zengin mutfak kültürü, zengin bir kültürel birikim ve diğer toplumlarla etkileşimlerin sonucudur. 2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 21-27 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı haftası, unutulan yemek kültürünün ortaya çıkarılarak, kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunmak adına önem arz etmektedir. Yapılacak etkinliklerle Türk mutfağının beslendiği kaynaklar öğrenilecek, tarihsel süreç içerisinde zamanla tamamen ve kısmen unutulmuş yemek ve mutfak uygulamalarının yeniden canlandırılmasına da katkı sağlanmış olunacaktır. Bu duygu ve düşünceler ile bu etkinliklere himaye eden başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve değerli Hanımefendiye olmak üzere, Kültür Turizm Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum."

Bitlis’te Türk Mutfağı Haftası (3)

Bitlis'in gastronomi açısından çok zengin mutfağının olduğunu belirten Bitlis Eren Üniversitesi Rektör'ü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş Gastronomi başta olmak üzere üniversite olarak birçok projelerinin olduğunun altını çizdi. Elmastaş, "Bitlis özeline baktığımızda Bitlis'te çok zengin bir mutfağa sahip. Bitlis'te o bahsettiğimiz kadim süreçlerden eski süreçlerden buraya kadar birçok iz alarak gelmiş ve günümüzde de çok önemli yemekleri var. Damak tadı kendine özgü diğer bölgelerden farklı bir özelliği var. Bunu inşallah turizm anlamında, rasyoneli anlamında önem çıkarmamız gerekiyor.  Bizde üniversite olarak turizmde bazı projelerimiz var ve gastronomi bunların başını çekiyor. Bitlis hakikaten gastronomisi çok zengin, çok güçlü bir mutfağımız var. Bizim bunu tanıtmamız, bunu öne çıkarmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu anlamda bütün kurum ve kuruluşlara başta valiliğimiz olmak üzere, üniversitemiz olmak üzere bizlere çok ciddi görevler düşüyor. Biz eğer gastronomimizi tanıtabilirsek her sene çok sayıda belki binlerce belki yüz binlerce insanların dikkatini buraya çekebiliriz." ifadelerini kullandıBitlis’te Türk Mutfağı Haftası (11)Bitlis’te Türk Mutfağı Haftası (4)Bitlis’te Türk Mutfağı Haftası (6)

Muhabir: (Vedat Çelebi)