Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde kadınlar, yüzyıllardır süregelen çömlekçilik geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Önceleri sadece kendi evlerinin ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan bu çamurdan üretilmiş mutfak araç gereçleri, zamanla ticarete dönüşerek büyük talep görmeye başladı.

Kadınlar, sabahın erken saatlerinde köyden yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki alandan özel sarı kumu getirip yoğurarak çanak, çömlek, tandır, vazo ve sürahi gibi ürünler üretiyor. Zor şartlarda sürdürülen bu emek yoğun süreçle elde edilen el yapımı ürünler, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor. Aile ekonomisine katkı sunan bu geleneksel mesleği kızlarına ve torunlarına da öğretmek istediklerini söylediler.

Haber Kapak Şablon 2024 10 31T101455.134

Evinde günde 10 ile 20 parça çanak çömlek yaptığını belirten Suphiye Özebay, “Ben daha 6 yaşındayken ablalarım yapıyordu. Bende onlara bakıp yapmayı istedim. Kumla toprağı birleştirip ayaklarımızla çamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra bir gün dinlendirdikten sonra yapım aşamasına hazır hale gelince mutfak araç gereçleri yapıyoruz. Genelde küp, güveç kabı, yayık, tabak, tava, sürahi ve balıklık gibi ürünler yapıyoruz. Yaptığımız bu ürünler kuruduktan sonra tandırda yakma işlemine geçiyoruz. Tandırda bir kere yaktıktan sonra boya yapıyoruz. Tandırda bir kere daha yaktıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Bu yaptığımız ürünlere Diyarbakır, Batman, Elazığ, Van ve Bitlis'ten alıcılar çıkıyor” dedi.

Haber Kapak Şablon 2024 10 31T101437.379

Bitlis Valisi Karakaya, İl Genel Meclisi'ne İade-i Ziyarette Bulundu Bitlis Valisi Karakaya, İl Genel Meclisi'ne İade-i Ziyarette Bulundu

Çanak çömlekçilik üzerine kurs açmayı düşündüğünü söyleyen Özebay, “Kurs açarsak belki kızlar gelip öğrenmek isteyebilir. Kızlar okula gidiyorlar ve yapmakta istemiyorlar. Ben kendim 45 yıldır bu mesleği yapıyorum” diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 10 31T101409.862

Haber Kapak Şablon 2024 10 31T101426.664

Kaynak: İHA