Losev

Bitlis ve İlçelerinde Newroz Tarihleri

Videoyu Aç Bitlis ve İlçelerinde Newroz Tarihleri
A
a

Newroz kutlamalarının bu yılki takvimi belli oldu. 17 Mart'ta direnişin kalesi Kobanê sınırındaki Suruç'ta yakılacak olan ilk Newroz ateşi, toplam 107 merkezde harlanacak.

Milyonların katılımına sahne olan Diyarbakır'da 21 Mart, İstanbul'da ise 22 Mart'ta kutlanacak Newroz'a bu yıl, Öcalan'a özgürlük talebi damgasını vuracak. "Êdî Bes e ji Reber Apo re Azadî/Artık Yeter Önder Apo'ya Özgürlük" şiarıyla kutlanacak Diyarbakır Newrozu'na PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın görüntülü mesaj göndermesi de bekleniyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden sonra gözler şimdi Demirci Kawa'nın zalim kral Dehak'a karşı MÖ. 612 yılında yaktığı ateşten bu yana kutlanan Newroz Bayramı'na çevrildi. Haftalar süren hazırlıkların ardından Newroz kutlamalarının takvimi de belli oldu. 17 Mart'ta DAİŞ çetelerine karşı büyük bir direnişin sergilendiği Kobanê sınırının sıfır noktasındaki Suruç'ta yakılacak ateşle startı verilecek olan kutlamalar, bu tarihten 22 Mart'a kadar Kürdistan ve Türkiye kent ile metropollerinde yakılacak olan ateşlerle büyütülecek.

Bu kutlamalar arasında daha önceki yıllarda olduğu gibi milyonluk katılıma sahne olan ve tüm dünyanın gözünün de üzerinde olduğu Diyarbakır Newrozu ise 21 Mart'ta kutlanacak.

Milyonların katılacağı kutlamaların bu yılki ana teması ve tek gündemi ise PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük fiziki özgürlük talebi olacak. "Öcalan'a özgürlük" talebinin damgasını vuracağı Newroz'un şiyarı ise, "Êdî Bes e ji Reber Apo re Azadî/Artık Yeter Önder Apo'ya Özgürlük" olarak belirlendi.

"Şengal ve Kobanê'de yükselen Newroz ateşi, Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" ve "Duh Kobanê îro Reber Apo niha azadî/Dün Kobanê, bugün Önder Apo, artık özgürlük" diyecek olan milyonlar, Newroz kutlamalarında en çok da Şengal ve Kobanê'de YPJ/YPG savaşçılarının öncülüğünde sergilenen büyük özgürlük direnişine dikkat çekilecek. Genel seçim arifesine denk gelen Newroz kutlamaları aynı zamanda 7 Haziran seçimlerinin de startı olacak.

İlk Newroz ateşi Suruç-Kobanê sınırında yakılacak

Bu yılki ilk Newroz ateşinin yakılacağı Suruç, 15 Eylül'den bu yana DAİŞ çetelerine karşı sergilediği büyük direniş sonucu özgürlüğünü sağlayan Kobanê halkına en büyük desteğin verildiği yer olarak Kürtler için anlamsızlaşan sınırın sıfır noktasında bulunuyor. Burada gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, Rojava'nın üç kantonundan heyetlerin yanı sıra Kürdistan'ın diğer parçalarından da katılımın olacağı belirtiliyor. Ayrıca enternasyonal dayanışmanın sergilendiği Kobanê'deki direnişte hayatını kaybeden sol, sosyalist ve devrimcilerin aileleri de sınırdaki kutlamaya davet edilecek.

DTK, HDK, HDP ve DBP eş başkanlarının da katılacağı Newroz kutlamasına yine İmralı'ya giden heyet üyelerinin de katılması bekleniyor. Şimdiden Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden çok sayıda heyetin, Suruç'taki kutlamaya katılacağını Newroz Tertip Komitesi'ne ilettiği öğrenildi.

Öcalan'dan görüntülü mesaj

2013 yılından bu yana PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Kürt sorununun çözümü, Türkiye ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesine" yönelik mesajının okunduğu Diyarbakır Newrozu'na ise bu yıl da milyonların katılması bekleniyor. İmralı Heyeti ve hükümet yetkililerin ortak yaptıkları açıklamanın temel yürütücüsü ve müzakere için 10 temel çözüm maddesi sunan Öcalan'ın, Newroz mesajı şimdiden merak ediliyor. 2013 ve 2014 kutlamalarına heyet aracılığıyla yazılı mesaj yollayan Öcalan'ın bu yılki kutlamaya görüntülü mesaj göndereceği belirtiliyor. Bu nedenle de Diyarbakır Newroz'una katılım oranının bir önceki yılları kat be kat aşması öngörülüyor.

Dünyanın gözü Diyarbakır'da

Bu yüzden de her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın gözü Diyarbakır Newrozu'nun üzerinde olacak. Diyarbakır'daki kutlamaya, direnişin kalesi olan Rojava Kantonları başta olmak üzere Kürdistan'ın dört parçasından, Türkiye'den, Avrupa'dan, Ortadoğu ülkelerinden ve dünyanın birçok yerinden siyasetçinin, akademisyenin, aydının, yazarın, gazetecinin, sanatçının ve devlet temsilcilerinin katılması bekleniyor. Tertip Komitesi tarafından da yine binlerce kurum, kuruluş ve şahsiyete davetiye gönderildi. Yunanistan'dan Syriza, İspanya'dan Podemos temsilcileri başta olmak üzere Avrupa ve Latin Amerika'dan çok sayıda sol parti ve örgüt temsilcileri davet edilenler listesinde.

Sanatçılar alanlarda olacak

Newroz kutlamalarında yüzlerce sanatçı da sahne alacak. Suruç'ta Hozan Comert, Cevdet Bağca, Grup Vardiya, Koma Welate Rojê, Rojava Grubu; Diyarbakır'da Koma Niştiman, Rojava Grubu, Kawa, Hozan Comert, Suavi; İstanbul'da Kawa, Grup Munzur'un yanı sıra birçok sanatçının ve grubun katılması bekleniyor.

Newroz kutlamaları için 20 sanatçıdan özel olarak oluşturulan MKM Korosu (Dünya Devrim Şarkıları) da Suruç, Diyarbakır ve İstanbul'da sahne alacak.

Her yer Newroz

Merkez Newroz Komisyonu'nun organizasyonu ve planlamasıyla bu yıl 107 il ve ilçede kutlanacak olan Newroz takvimi şu şekilde:

17 Mart: Suruç, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran.

18 Mart: Hakkari, Ağrı, Bitlis, Cizre, Uludere, Kızıltepe, Midyat, Silvan, Çınar, Varto, Bulanık, Erciş, Özalp, Muradiye, Gercüş, Hilvan, Halfeti, Birecik, Viranşehir, Kahta, Karlıova, Ovacık, Karakoçan, Tekman, Karaçoban, Eruh.

19 Mart: Urfa, Şırnak, Iğdır, Malatya, Bingöl, Muş, Batman, Maraş (Pazarcık), Dersim, Ardahan, Kocaeli, Kırşehir, Muğla, Bismil, Ergani, Nusaybin, Derik, Mazıdağ, Yüksekova, Başkale, Doğubeyazıt, Tutak, Taşlıçay, Tatvan, Adilcavaz, Norşin, Kurtalan, Hınıs, Karayazı, Digor, Kağızman, Cihanbeyli.

20 Mart: Van, Siirt, Mardin, Kars, Elazığ, Adıyaman, Erzincan, Erzurum, Osmaniye, Yalova, Lice, Malazgirt, Patnos, Diyadin, Eleşgirt, Beşiri, Kozluk, Siverek, Bozova, Ceylanpınar, Hizan, Ahlat, İdil, Tarsus, Kulu, Haymana, Dilovası, Silopi.

21 Mart: Diyarbakır.

22 Mart: İstanbul, Bursa, İzmir, Manisa, Adana, Mersin, Hatay, Antep, Konya, Ankara, Denizli, Antalya, Aydın, Çanakkale, Uşak, Tekirdağ.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.