DEM Bitlis Belediye
Losev

Bitlis ve İlçelerinde darbecilerden bazı kurum amirlerine çirkin oyun

Videoyu Aç Bitlis ve İlçelerinde darbecilerden bazı kurum amirlerine çirkin oyun
A
a

Bitlis'te FETÖ'nün darbe girişimi esnasında, kaymakam, emniyet müdürü, MİT bölge başkanı ve vali yardımcısının "toplantı" bahanesiyle gözaltına alınmak için tugay komutanlığına çağrıldıkları belirlendi.

Valisi Ahmet Çınar, 15 Temmuz günü yaşananları AA muhabirine anlattı. Çınar, anayasal düzenin, devletin ve milletin istikbalini karartmak ve ortadan kaldırmak üzere, Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) hain darbe girişiminin yapıldığını anımsattı.

Darbe girişiminin olduğu akşam, ordudaki bazı kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Genelkurmay Başkanlığı adına askeri birliklere birtakım talimatlar gönderdiği bilgisine ulaştıklarını kaydeden Çınar, şöyle dedi: 

"Bu mesajda 'kaymakamların, emniyetin, valilerin ve kamu kurum kuruluşlarının bazı kısımlarının işgal edilerek görevlilerin gözaltına alınması' yönünde talimatların verildiği görüldü. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi emniyet birimlerimize ve ilgili kamu görevlilerine özellikle de kaymakamlarımıza kesinlikle darbeciler tarafından herhangi bir işgal, gözaltı, çevirme ve teşebbüsü olursa şiddetle karşı durulacağını ve gerekirse silah kullanılacağı talimatı verildi. Bir yöntem olarak ilimizde de darbe teşebbüsünün sözde 'sıkıyönetim komutanı' olarak belirlenen 10. Komando Tugay Komutanı ve kurmay başkanı ile bir yüzbaşı rütbesindeki subay, kaymakamlarımızı, Emniyet Müdürümüzü, MİT bölge Başkanı'nı ve Vali Yardımcımızı arayarak, 'derhal tugaya gelmeleri ve bir durum değerlendirmesi yapılacağı' şeklinde davetleri oluyor. Tabii ki konu çok açık. Oraya giden kamu görevlileri herhangi bir zorlama ve karşı durma olmadan kolayca gözaltına alınıp, kendi kirli teşebbüslerini daha kolay sonuçlandırma arzularının olduğu anlaşıldı."

"Büyük felaket atlattık"

Davetin ardından, gerekli görülmesi durumunda valiliğin tüm birimlerle toplantı yapacağını bildirerek, söz konusu çağrıya itaat edilmemesi talimatı verdiklerini kaydeden Çınar, Bitlis'teki görevlilerin dik, kararlı, kanuna uygun şekilde ve cesaretle darbeye karşı durduğunu vurguladı.

Çınar, bu duruş sayesinde tüm Türkiye'de olduğu gibi kentin de büyük bir felaketten kurtulduğunu kaydederek, "Burada şehitler veren polis teşkilatımızın, kaymakamlarımızın, mülki idare amirlerinin ve diğer kamu kurum kuruluşlarımızın vatanperver, cesur duruşları ve kanuna uygun tavırları takdire şayandır. Darbe girişiminin yapıldığı akşam 8. Kolordu Komutanı beni arayarak 'Her türlü kanunun, devletin, anayasal düzenin savunucusu olduklarını ve bütün kendisine bağlı birimlere de bu yönde talimat gönderdiğini' iletti. Dolayısıyla hepsini düşündüğümüzde büyük bir güç birliği, bu teşebbüsü ortadan kaldırmış ve hedeflerine ulaşmalarını önlemiştir."

Meseleye sahip çıkarak asıl büyük kahramanlığı halkın gösterdiğini bildiren Çınar, bütün Türkiye'de olduğu gibi Bitlis halkının da gereğini yaptığını dile getirdi.

İlk günden bu yana meydanları dolduran vatandaşların, vatan, millet adına darbe girişimine karşı durduğunu aktaran Çınar, Çanakkale Savaşı'nda Türkiye'ye saldıranların, halihazırda bütün teknikleri kullanıp giderek millileşen ve güçlenen Türkiye'nin önünü, DEAŞ, DHKP-C, PKK gibi taşeron örgütlerin marifetiyle kesmeye çalıştığını anımsattı.

Çınar, bu örgütler arasında en sinsi ve kirli olanının FETÖ terörist yapılanması olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

"Her saldırıda devletimiz güçleniyor. Kir ve mikroplarından arınarak büyüyor. Milletimizin geleceği ve devletimizin bekası açısından bu olayda büyük bir hayır olduğunu düşünüyorum. Cerahatın boşalması, irinin gövdeden akmasıyla vücudun temizlendiği gibi, devletimiz de bu olaydan çok daha güçlenerek ve mikroplarından tamamen arınarak geleceğin devleti olma yolunda büyük adımlarla yürümeye devam edecektir."

"7 asker tutuklandı, 102 emniyet mensubu açığa alındı"

Darbe girişiminin ardından 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar, kurmay başkanı, yüzbaşı ve 4 askerin tutuklandığını hatırlatan Çınar, şu bilgileri verdi: 

"Bu olayda darbe teşebbüsünden çok daha fazlasının olduğu ortadadır. İlgili komutanlarımız, savcılık ve istihbarat çalışmalarını sürdürüyor. Buna teşebbüs eden, destek veren herkes tespit edilecektir. Gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca FETÖ ile ilişkileri olduğu şüphesi üzerine emniyet müdüründen polis memuruna kadar değişik rütbelerdeki 102 emniyet mensubuna bakanlığın aldığı karar doğrultusunda görevden el çektirildi. 3 savcı ve bir hakim de yine anayasal düzene yönelik tehdit oluşturdukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Çalışmalar yasal ve hukuk çerçevesinde en hızlı şekilde devam ediyor. Bu konuda kim ne yapmışsa karşılığını mutlaka almalıdır, alacaktır da."

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.