Losev

Bitlis'te Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme Programı Düzenlendi

Videoyu Aç Bitlis'te Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme Programı Düzenlendi
A
a

Bitlis Eren Üniversitesinde kök hücre konusunda tüm personel ve öğrencilerimizin farkındalığını geliştirmek amacıyla “Kampüsün Kanında Hayat Var” etkinliği düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Kampüsün Kanında Hayat Var” etkinliğine konuşmacı olarak Türk Kızılay Kök Hücre Kazandırma Sorumlusu Mustafa Ünver katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği “Kampüsün Kanında Hayat Var” etkinliğinde Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli ve Türk Kızılay Güneydoğu Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik de hazır bulundu.

“Kan İnsan İçin Hayati Bir Sıvı”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan “Kampüsün Kanında Hayat Var” etkinliği, Dr. İbrahim Çelik’in açılış konuşması ile devam etti. Konuşmasında kan bağışının önemine dikkat çeken Dr. İbrahim Çelik, "Ülkemizdeki ilk kan bankaları 1940’lı yıllarda Ankara ve İstanbul’da kurulmuştur. İlk dönemlerde kan bağışçıları bulunma noktasında sıkıntılar yaşanırken insanların bilinçlenmesiyle birlikte bağışçı sayısı da artış göstermiştir.” diye konuştu. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarında kan bankaları açıldığını ifade eden Dr. Çelik, “Kızılay, Kök Hücre Bağışçısı kazanımı görevine 2014 yılında aktif olarak başladı. Özellikle son dönemlerde kök hücre bağışçısı kazandırma faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. Çalışmalarımız sonucunda 4 bin 500 eşleşme olmuş ve bin 100 başarılı nakil gerçekleşerek hastalarımız şifa bulmuştur. Ancak bizim için en önemli şey devamlı kan bağışı toplayabilmek. Bunun için de bugün Bitlis Eren Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğin anlamı çok büyük. Bu vesile ile etkinliğimizi destekleyen Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’a ve Rektör Yardımcılarımıza teşekkürü borç biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bitlis Eren Üniversitesi Örnek Oluyor”

Dr. İbrahim Çelik’ten sonra söz alan Türk Kızılay Kök Hücre Kazandırma Sorumlusu Mustafa Ünver, Bitlis Eren Üniversitesi’nin kan bağışı konusunda örnek olduğunu belirtti. Sunumuna “2014’ten bu yana ‘Kan ve Hücre Bağışı’ konularındaki farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz.” sözleri ile başlayan Mustafa Ünver, Ankara ve İstanbul'daki hastanelerde 44 bin civarında Kök Hücre bulunduğunu belirterek, “Kök Hücre ihtiyacının devamlı olarak karşılanması için genç bağışçı bulmak oldukça önemli. Çünkü bir insan en fazla 55 yaşına kadar bağışçı olabiliyor. Bu nedenle üniversite öğrencilerinin devamlı bağışçı olmalarını arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Son olarak kan verme şartları hakkında bilgilendirmede bulunan Ünver, “18 ile 50 yaş arasında, 50 kilo üstü, kronik hastalığı bulunmayan ve kanser tedavisi görmemiş olan kişilerden kan alabiliyoruz.” dedi. Ünver, kan bağışının hayata tutunmaya çalışan bir hastanın umudu olabileceğini söyleyerek sunumunu sonlandırdı.

Program, Mustafa Ünver’in sunumunun ardından, Kök Hücre Bağışçısı Harun Doruk’un öğrencilerle yaptığı soru cevap bölümüyle devam etti. Daha sonra ise, Öğr. Gör. Oktay Subaşı tarafından hazırlanan fotoğraf sergisi videosu davetlilerin beğenisine sunuldu.

İlker Kaya’nın sunuculuğu üstlendiği etkinliğin son bölümünde ise Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Türk Kızılay Kök Hücre Bağışçısı Kazandırma Sorumlusu Mustafa Ünver, Türk Kızılay Güneydoğu Anadolu Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, Ögr. Gör. Oktay Subaşı, Kızılay Bölge Planlama Sorumlusu Kemal Yıldız, Kök Hücre Bağışçısı Harun Doruk ve Grup Çaçaron Üyeleri’ne plaketlerini takdim etti. Plaket takdiminin ardından kan bağışı için 1 saat ara verildi.

Bitlis Eren Üniversitesiin Kök Hücre Bağışı Bilgilendirme Programı Grup Çaçaron Konseri ile sona erdi.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.