Losev

Bitlis'te Bal Üretimindeki Hedef 2 Bin 500 Ton

A
a

Son yılların en uzun ve çetin kışını geçiren Bitlis ve ilçelerinde uzun bir aradan sonra bu hafta itibariyle havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kışın sıcak batı illerine götürülen bal kovaları Bitlis’te ki yaylalara çıkarılmaya başladı.

Bitlis’te yaklaşık bin ailenin geçim kaynağı olan arıcılıkta havaların bu yıl bol yağışlı olması verimi arttırdığı belirtilirken, verimli geçmesi beklenen 5 aylık yaz sezonu sonunda yaklaşık 2 bin 500 ton bal elde edilmesi bekleniyor. Arıcılıkta yayla dönemi ise 2 bölüme ayrılıyor. İlk yayla döneminde yaklaşık 20 gün boyunca merkeze yakın yaylalarda arıların iyice beslenmesini sağlayacak olan arıcılar daha sonra ise arı kovanlarını daha yüksek kesimlerdeki yaylalara çıkararak 5 ay boyunca burada kovanlardaki bal peteklerini doldurmasını bekleyecek. 
 
Arıcılık mesleğinin her geçen gün geliştiğini belirten Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, ilde yaklaşık bin ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını söyledi. Bitlis’te bu yıl havaların bol yağışlı geçmesi nedeniyle yaylalarda yeteri kadar çiçek ve bal için gerekli olan bitkilerin yeşerdiğini kaydeden Bülent Korkmaz, verimli geçmesi beklenen bu yılki bal sezonunda yaklaşık olarak 2 bin 500 ton bal üretimi elde etmeyi beklediklerini belirtti.
 
Arıcılığın Bitlis’te hayvancılığa alternatif olarak her geçen gün daha da geliştiğini anlatan Korkmaz şöyle konuştu: “Bitlis ilimizde gerek yerli gerekse dışarıdan gelen arıcılarımız yaylalara çıkmaya başladılar. Bal kovanları ilk etapta 20 günlük bir süre boyunca daha düz alanlarda ki yaylalarda kalacaklar. Burada daha çok üçgül bitkisinden yararlanacaklar. Daha sonra yani ikinci etap yaylalarda ise kovanları daha yüksek yaylalara çıkararak burada özellikle geven ve kekik bitkisinden arıların istifade etmesini sağlayacaklar. Bitlis arıcılığı hakikaten Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok ciddi endemik bitki türlerine sahip bir ilimizdir. Burada önemli ölçüde çiçek balı üretimi yapılmaktadır. Tabi bu sene geçmiş yıllara oranla nisan ve mayıs ayı yağış oranının önceki yıllara oranla fazla olması nedeniyle bitki örtüsü üzerinde olumlu sonuçlar bıraktı. Bu vesileyle bu yıl bal veriminde gezginci arıcılarla birlikte 2 bin 500 ton civarında bal verimi bekliyoruz. Zaten ilimizde kayıtlı 100 bin arılı kovanımız var. Buna sayıya gezicileri de eklediğimizde ilimizde çok önemli bir potansiyel var. Bu sektör havyacılığa alternatif olarak önemli bir geçim kaynağıdır. İlimizde de yaklaşık 700 aile bu sektörden geçimini sağlamaktadır.” diye konuştu.
 
Arıcılık mesleğiyle uğraşan arıcı Tahir Sönmez ise Bitlis’te uzun süren kış şartları ve yağışlı havalar nedeniyle bu yıl kovanları gecikmeli olarak yaylalara çıkardıklarını belirtti. Kış boyunca arı kovalarını Mersin’de muhafaza ettiklerini anlatan Sönmez, “Havaların düzelmesiyle birlikte arı kovalarını Bitlis’in sıcak ve çiçeklerle örtülü yaylalarına çıkarmaya başladık. Bu yıl yaylalar yağışlar nedeniyle gayet verimli görünüyor. Bu yıl önceki yıllara oranla daha çok verim bekliyoruz. 11. Aya kadar yaylalarda kalıyoruz. Geçen yıla kıyasladığımızda geçen yıl toplamda 4 ton bal elde ettik ancak bu yıl süzme, petek ve kasnak çeşitleriyle birlikte en az 7 ton verim bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.