Losev

Bitlis Haber13'ten Bitlis Gazetecilerine

Videoyu Aç Bitlis Haber13'ten Bitlis Gazetecilerine
A
a

Öncelikle bugünün bana özel ve anlam kattığını düşündüğüm 10 Ocak Dünya Gazeteciler günü.. BİGACEM korucusu Başkanı merhum Rojhat Avşar abime Allah'tan rahmet diliyor, yerini devir alan İlhan Karabulut'a hayırlı olmasını diler ve Bitlis'li tüm gazetecilerin gününü kutluyoruz.

Bugün hergünden farklı olduğunu size anlatmaya çalışacağım. Çalışan gazeteciler günü, 1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra "Çalışan gazeteciler bayramı" olarak kabul edilen fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp, olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.

*Halka doğru ve dürüst haber iletmek ve bunları objektife yansıtmak,
*Bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek ve bunları kaleme alıp yayına vermek.


Gazete, televizyon, radyo, magazin ve İnternet gibi kitle iletişim araçları tarafından yayımlanması amacıyla haber toplayan gazetecilere muhabir adı verilir. Peki bu ünvana sahip olabilmek için ne gerektiriyor, Türkiye'de iletişim fakültelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla gazetecilik eğitimi alan kişi bu vasfa sahip olabiliyor.

Her bir gazetecininde ayrı meslek dallarında dağılımları olduğu gibi görev yerleride bellidir. Muhabirler alanlarına göre ayrılmaya başlamıştır. Kimi zaman da kendine ait bir büroda, masa başında bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar.

Teknolojiye göre gazetecilik hakkında biraz bilgi verelim.

İnsanoğlu günümüz teknolojinin nimetlerinden faydalanarak hayatın her anını yakalayarak, bilgisayar ağlarını kullanarak hedef kitlesine ulaşan gazetelere genel anlamda elektronik ya da dijital gazete denilmektedir.

Bu gazeteler, içerikten okuyucuya sunumuna dek diğer gazetecilik tanımlarından farklı bir anlam ifade eder. Bireysel ve toplumsal mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasında, kamuoyu oluşumunda ve tarihsel bilgilerin ham olarak ilk derlenip toparlanma yeri olan geleneksel türdeki gazetelerin yanında, internetin kullanımının yaygınlık kazanmasıyla günümüzde internet gazeteciliği olarak anılan yeni bir gazetecilik türü ortaya çıkmıştır.

İnternet gazeteciliği, internet üzerinde, kısaca web olarak adlandırılan ve html kısaltmasıyla bildiğimiz yazılım dilinde sayfalar yazılmasına olanak veren çoklu medya ortamının kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan bir türdür. Ayrıca günümüzde bu internet gazeteciliği gelişmekte olup konuyla ilgili yasalara çıkarılmaktadır.

Sonuç olarak iki taraf olarak gazeteci, gazetecilik, muhabir tanımını yakalamakta. Gel gelelim asıl konumuza..

Evet bugün Dünya Gazeteciler Günü, bir arkadaşımın vesilesiyle Bitlis Gazeteciler Cemiyetinin vermiş olduğu bir toplantıya katılacağı ve bu toplantıda Bitlis Haber13 adına yönetimden birininde katılmasını beraber bir karar verilmesiydi.

Evet toplantı oldu bizlerde katıldık orada bulunan abilerimin, kardeşlerimin bu güzel gününü tekrardan kutluyorum. Herkes kendi fikir düşüncelerini söyledi birbirlerine destek verdilerde eleştirdilerde..

Orada bulunduk bulunmasınada keşke gitmeseydim diye düşüne durdum. Çünkü abilerim kardeşlerim orada yaylım ateşine tuttular, neden mi Bitlis Haber13 internet sitesini yani bizi gazeteci sıfatında görmüyolar. Yukarıda belirtmiş olduğum gazetecilik tanımlarında acaba diyorum bizlerde dahil olmuyormuyuz? Bu yasa çıktığında yine aynı şekildemi hitap edileceğiz?

Aslında bizlere bakarak eleştirmeye çalışan abilerime karşı emin olun hazır cevabımız vardı. Ne söylesem ne desem diye durdum derken, bu mesleği gerek bir ajansa bağlı olarak çalışan gerekse dijital ortamda habercilik yapan bir kardeşim söylemem gereken herşeyi dile getirdi.

Evet o kardeşim Sinan Aygül, sonuçta aynı işi yapıldığını ve onlara destek çıkılması gerektiğini bu işi daha iyi bir şekilde öğretilmesi adına konuşan Aygül'e kendisine buradan teşekkür ediyoruz. Çünkü bu işi gerek sanal ortamda da büyük ustalıkla yapan biri Sinan, ne zorluklarla karşılaştığımızı inanın en çok iyi bilen biridir. İnternet ortamında daha çok kazanç sağlanılıyormuş gibi bir gözle bakılmasından inanın çok rahatsız olduğumuzu bilinmesini isteriz. Amaç ticari bir boyutu olabilseydi herkes bizi tanıyor olacaktı.

Orada kaçımız iletişim mezunuydu ben gazeteciyim demeliydi yada iletişim mezunu olmayan herkes gazetecimiydi sonuç yine aynı. Kendine meslek edinmiş, ticari boyutunu düşünmeyen, bu işi severek yapan, kendini övmeyen özelikle arkadaşlarının görüş ve düşüncelerini yargılamayan (aynı mesleği paylaşan), gazetecilik mesleğini isteyen kişiye yardım etmektir gazatecilik ve cemiyette bunlardan oluşan kitledir.

Neymiş efendim internet başına geçen herkes haberimizi kullanılıyor. Kim kullanmıyorki? Bir haber yapılıyor 10 kişiden aynı haber farklı şekilde derlenip ayrı ayrı ajanslar tarafından kullanılıyor, bana bunu söyleyin ki yanlış. Hergün bu kişilerlede oturup kalkıyorsunuz tanıyorsunuz yakınınızda. Hepimizde bunu biliyoruz ama işimize gelmiyor. Dilerdim ki Bitlis'te internet üzerinde yayın yapan tüm web site sahiplerininde yer almasıydı. Fazla detayına girmek istemiyorum. Umuyorum bir dahaki toplantılarda bir ajansa bağlı çalışan gazeteciler dışında internet gazeteciliğiylede görüşmeniz, yasa kabul edilecek birgün şimdiden onları eğitmeniz daha iyi olmaz mı? 

Neyse birbirimize karşı saygımız yok bunun hesabını ticaretini düşünüyorsunuz amacınız memleketi iyi tanıtmak değil kalkındırmak hiç değil ben bunu anladım. Bize görede her bir kimlik alanda gazeteci olamaz.

Kısa ve öz kendimizi anlatmaya çalıştık dilimiz sürçtüyse affola
...

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.