Losev

Bitlis Eren Üniversitesinin Başındaki Bitlis Kaldırılsın Öyle İse!

Videoyu Aç Bitlis Eren Üniversitesinin Başındaki Bitlis Kaldırılsın Öyle İse!
A
a

Bitlis Eren Üniversitesinin girişine yapılmış olan çift başlı kartala Beşminare Düşünce Akademisi tepki gösterdi.

Beşminare Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Durer yaptığı açıklamada şunları ifade etti; yılların özlemi üniversitemiz mevcut hükumet tarafından, Eren Holding’in de katkıları ile kurulmuştur. Büyük umutlarla Bitlis’e kurulmasını hayal ettiğimiz üniversitemizin içinde bulunduğu durum fecaat bir hal almıştır. Bitlis’in güzeliklerine sahip çıkmayan üniversite yönetimi resmen Bitlis’i ve değerlerini hiçe sayan bir aşamaya gelmiştir. Bitlis’te ki bu zulüm, artık arşı alaya ulaşmış, sürekli her platformda üniversiteyi koruyan, genç üniversitemiz zarar görmesin diye her türlü fedakârlıktan kaçınmayan bizleri bile isyan noktasına getirmiştir.

Durer sözlerine devamla; Bitlis Eren Üniversitesinin girişine yapılmış olan çift başlı kartalın Bitlis ile ne alakası var. Bitlis’in simgesi niteliğinde birçok güzelliği varken, çift başlı kartal da neyin nesi oluyor? Bitlis’in birçok özelliği, güzelliği, niteliği varken, Bitlis’in simgesi olarak çift başlı kartalın görülmesi yürekler acısı bir durumdur.

Rektör bey ve takım arkadaşlarının motivasyonu bozulmasın diye bugüne kadar susmuş olsak ta, Bitlis’in tüm değerlerinin, Bitlis Eren Üniversitesi tarafından hoyratça yok sayılmasından endişe etmekteyiz.
Roma imparatorluğu'nun M.S. 395'de, Doğu ve Batı olarak ayrılmasıyla çift başlı halde ifade edilir. Kartal başlarından soldaki, Roma'ya (Batı'daki Pars Occidentalis) sağdaki ise İstanbul’a (Doğu'daki Pars Orientalis) bakar; yani tek başlı Roma Kartalı'nın çift başlı hale gelmesindeki asıl sebep, I.Theodosius'un M.S. 395'teki ölümünden sonra Roma İmparatorluğu'nun onun iki oğlu arasında ikiye bölünmesidir. Bizans, doğu sembolü olarak kendini sürdürürken, Anadolu Selçuklu devleti de, bunu kendi arması yapmıştır. Bugün bizim “Anadolu Selçuklu Devleti “  dediğimiz devlete kendi döneminde “Rum Selçuklu Devleti” deniliyordu.

Çift başlı kartal; Avusturya-Macaristan imparatorluğu, Bizans imparatorluğu, Anadolu (Rum) Selçuklu devleti, Fener rum patrikhanesi, Arnavutluk cumhuriyeti, Sırbistan, Selçuk üniversitesi, Yeditepe üniversitesi, Atatürk üniversitesi, Dicle üniversitesi, Konya büyükşehir belediyesi, Diyarbakır büyükşehir belediyesi ambleminde, Diyarbakır surlarının çeşitli yerlerinde kabartmalar halinde, Erzurum'un ve Erzincan şehrinin simgesi olmuştur. İstanbul kent surlarının duvarlarında da mermer bloklar üzerine işlenmiştir. Çarlık Rusya’sı ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde de para birimi olarak kullanılan ruble’nin arkasında da kullanılmıştır.

Hatta özelikle gücü temsil ettiği için masonlukta da çok sık kullanılan bir simgedir.

Serdar Durer sözlerini şu şekilde sürdürdü; bu kadar klişeleşmiş bir figür’ün Bitlis Eren Üniversitesi’nin de girişine konmuş olması son derece manidardır. Bunun maliyetinin ne olduğunu, nasıl bir fikir birliği ile böyle bir karar alınıp vücut bulmasının sağlandığını da ayrıca araştıracağız. Mesela en basitten bahsi geçen yere Beşminare’nin orta boyutlu bir minyatürü yapılıp bırakılabilirdi. Bitlis’in özeliklerini, güzelliklerini yok sayan Bitlis Eren Üniversitesinin başındaki Bitlis kaldırılsın öyle ise… Şeklinde konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.