DEM Bitlis Belediye
Losev

Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Dünya Çevre Etkinlikleri

Videoyu Aç Bitlis Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Dünya Çevre Etkinlikleri
A
a

5 Haziran günü, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Konferansında alınan bir kararla, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra sırasıyla Çevre Müsteşarlığı, Çevre Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve 4 Temmuz 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulmuştur; Böylece modern çevreci şehirlerin oluşturulması, mekânsal yaşam kalitesinin artırılması, ekonomik ve toplumsal yapının güçlendirilmesi adına büyük bir adım atılmıştır.

Canlı yaşamını direkt etkileyen, insanın hayatı boyunca etkileşim içerisinde olduğu çevresel etkilerin, bütüncül ve tüm dünya üzerinde ortak paydada çözümlenebilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Çevre Koruma Haftasını Valiliğimiz koordinasyonunda gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız.

Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak; toplam 20 okulda çevre bilincinin geliştirilmesi ve farkındalığın oluşturulması amacı ile Çevre Mühendislerimiz tarafından eğitimler verilmektedir.

Çevre sorunları ile mücadelede sadece kurum ve kuruluşların çabaları yeterli değildir. Çalışmaların daha geniş kitlelere yayılması, sivil toplum ve gönüllü kuruluşlar ile katılımcı bir yaklaşımla yürütülmesi amaca ulaşılması açısından önem taşımaktadır. Unutulmaması gereken önemli bir konu ise; doğal ve kültürel değerlerimizin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gerekmektedir.

Çevre sorunları ile mücadelede tüm kamu kurumlarının; özellikle Belediyelere ve yerel yönetimlere önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir. İnsan kaynaklı atıkların modern tesislerde depolanıp geri kazandırılması, atık suların deşarj standartlarını sağlandıktan sonra çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde alıcı ortama deşarj edilmelidir.

Bunun yanında küresel çevre sorunlarına sebebiyet veren sera gazlarının salınımı konusunda denetim mekanizmaları oluşturulmalı, ısınmadan kaynaklı hava kirleticilerinin etkisini azaltmak için bina yalıtımları yapılmalı, evlerde kullanılan enerji sıcak su ihtiyacını karşılamak için temiz ve güvenilir bir kaynak olan güneş enerjisinden yararlanılmalıdır.

Tüm bu etkiler göz önüne alındığında; Çevreci Şehirlerin oluşturulması ve insanlığın ortak mirası olan doğal kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi kaçınılmazdır. Türkiye’nin en önemli Bakanlıklarından birisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerek çevre bilincinin arttırılması, gerekse şehirde yaşama kültürü ve kentlilik bilincinin gelişmesine çok ciddi katkı sunmaktadır.

Bitlis Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın Vizyonu olan “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” kapsamında özellikle çevre bilincinin artırılmasına yönelik birtakım etkinlikler planlanmıştır.

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası nedeniyle yapılan etkinlikler kapsamında, İlimizde çevre duyarlılığı oluşturabilmek adına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak;

- Çevre Kirliliğinin önemini anlatan afiş ve broşür hazırlanarak, İlimizdeki tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları ve

Okullara ulaştırılmış olup, İlimiz genelinde 20 okula çevre bilincini aşılamak amacıyla çevre konulu eğitimler verilmiştir.

- 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında çevre bilincin oluşmasını sağlamak amacıyla broşürler el kitapçıkları vb. materyaller hazırlanmıştır. Hazırlanan bu materyaller Dünya Çevre Günü etkinliklerinde dağıtılmıştır.

- İlimizde faaliyet gösteren Katı Atık Düzenli depolama sahası çalışanlarına, taş ocakları, malzeme ocakları, maden ocakları, süt ve süt ürünleri işletmecilerine ve Çevre Danışmanlık Firmaları çalışanlarına yönelik İl Müdürümüz Sayın Hüseyin ARAS başkanlığında Çevre Mevzuatı bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantı firmalar açısından çok verimli geçmiş ve İl Müdürlüğümüz olumlu tepkiler almıştır.

- İlimiz genelindeki atık pillerin çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi amacıyla ilimizdeki Kamu Kurumlarına ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara atık pil kutuları teslim edilmiştir. Bu sayede hem genç nesillerin çevre konusunda bilinçlenmesi teşvik edilmiş hem de öğrencilerin çevre konusunda daha duyarlı bireyler olmaları sağlanmıştır.

-02.06.2016 tarihinde Vali Yardımcımız Sayın Hakan Şeker, Oya Havare İlk Öğretim Okulu öğrencileri ve halkın katılımıyla Bitlis İl Merkezinde çevre yürüyüşü düzenlenmiş olup daha sonrasında El-Aman Hanı mevkiinde uçurtma şenliği ve çevre temizliği etkinliği gerçekleştirildi.

- 04.06.2016 tarihinde Van Gölü aktivistleri, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve halkın katılımıyla Tatvan Sahilinde farkındalık yürüyüşü, bisiklet sürmek etkinliği ve Tatvan sahil temizliği yapılmıştır.

Bu vesile ile tüm halkımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyor, Sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir yaşamı paylaşmak adına herkesi çevreye karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.