Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Vali Yardımcısı Göksel Yüksel, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, bal üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

I M G 6026

Tescilin önemi ve Bitlis balının korunması için alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı  toplantıda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karaya, Bitlis’in en köklü ve en eski bal üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Bitlis’in zengin floryasından dolayı üretilen balın kalite açısından aranan özelliklerin arasında olduğunu belirtti.

Sahte ve düşük kaliteli balların ayırt edilmesi konusunda çalışmaların yürütüleceğini ifade eden Karakaya, “300 civarında bir prorin yeterli görülürken Bitlis balı 800’ün üzerinde bir proline sahip. Bu ciddi bir rakam. Türkiye'deki ve hatta dünyadaki en iyi sıralamalardan birisidir. Bitlis’te üretilen ballar genel olarak geven ve kekik bitkilerin yoğun olduğu yaylalardan elde ediliyor. Merkezde Hizan'da, Mutki'de ve diğer ilçelerimizde bu bitkiler doğada kendilerinden yetişen ve şifalı yönleri ile dikkat çeken bitkilerdir. İlimizin coğrafi yapısı gereği birçok güzelliği içerisinden barındıran Türkiye'mizin nadide ve kadim şehirlerinden birisi. Bizler de var olan bu özelliklerimizi, ürünlerimizi birer marka değeri haline getirerek tescillemek istiyoruz. Bu çerçevede gerek valiliğimiz ve bağlı birimlerimiz ve bütün kurumlarımız çeşitli alanlarda ürün tescil  noktasında çalışmalar sergiliyor. Coğrafi işaret tescili ile aynı zamanda balımızın korunmasını da sağlamış olacağız. Sahte ve düşük kaliteli ürünlerden ayırt etmesini temin etmek üzere birlikte çalışacağız. İlimizde her alanda bu tarz üretime dönük faaliyetleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben yürekten inanıyorum ki Bitlis birçok şeyi başaracak. Aslında başarılan çok şeyler var ama eksikleri de hep birlikte başaracağız .

I M G 6084

Ahıska Türkleri İçin Önemli Toplantı Ahlat’ta Gerçekleştirildi Ahıska Türkleri İçin Önemli Toplantı Ahlat’ta Gerçekleştirildi

Bitlis balının zor süreçlerden geçerek coğrafi işaret aldığını belirten Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Necmettin Elmastaş, ise üniversite olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bitlis balını yıllardır bilinen bir kaliteye sahip olduğun aktaran Elmastaş, Bitlis balının coğrafi işaret tescil almasıyla hak ettiği yere geldiğini ifade etti.

Elmastaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bitlis Eren Üniversitesi olarak biz de Bitlis balığını nasıl öne çıkarabiliriz diye bazı çalışmalar ve çalıştaylar yaptık. 3 yıldır Bitlis  ölçeğinde bal ve arıcılık festivallerini yaptık. Bu önümüzdeki dönemlerde biraz daha şehir dışına çıkararak daha geniş katılımlı çalışmalarda yapmayı planlıyoruz.  Balla ilgili bir diğer önemli çalışmamız da erenlerin desteği ile bal analiz laboratuvarımızı kurduk. Uluslararası standartlarda şu anda akredite çalışmalarımız bitmek üzere. Bu olduğu zaman inşallah Bitlis'te bölgede bir merkez olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

I M G 6053

Coğrafi işaret almanın Bitlis’e  büyük bir tanıtımın sağladığını  söyleyen Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan ise şu ifadeleri kullandı:

“Coğrafi işaret için 9. ayın 2023'ünde müracaat ettik.  2025’te coğrafi işaretimizi ve patentimizi aldık. Bu Türkiye'de belki en kısa zamanda alınan patenttir.  800 ile 900 patent başvurusu olup halen alamayan iller var. Şimdi patentimizi aldıktan sonra iş bitmiyor. Sayın valimizin talimatları ile tarım il müdürlüğümüz ve üniversitelerimizle birlikte çalışmalarımıza ettik. Bu markayı daha da nasıl markalaştırırız, bu patente nasıl sahip çıkarız?  Bunu düşünmemiz lazım. Hem ticari olarak hem de ilimizin reklamı olarak gerçekten coğrafi işaret ilimize bir tanıtım yapacaktır.”

Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak’ın sunumları ile devam eden toplantı Bitlis balının korunması yönünde bal üreticilerinin soru ve önerileri ile sona erdi.

I M G 6043

I M G 6092

I M G 6095

I M G 6100

I M G 6030

I M G 6108

I M G 6118

Editör: ALEV YAŞAR