DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya Bakış

Borsa İstanbul, bu hafta yurt içinde TCMB enflasyon raporu, yurt dışında ise Amerika ve Japonya merkez bankalarının kararlarını takip etti.

A
a

TCMB Başkanı Çetinkaya Salı günkü toplantısında, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceklerini belirtirken sıkı para politikasını daha dar bir faiz koridoru içerisinde de uygulayabileceklerini söyledi.

Çetinkaya, sadeleşme adımlarının takviminin zamana değil enflasyon ve küresel piyasalar başta olmak üzere koşullara bağlı olduğunu belirtti. Yapılan bu açıklama, son açıklanan enflasyon verileri ile bir arada düşünüldüğünde olumlu karşılandı. Amerika Merkez Bankası da Çarşamba günü faiz kararlarını açıkladı. FED, toplantı sonunda beklentiler dahilinde faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek %0,25-%0,50 aralığında bıraktı. “Küresel gelişmelerin görünüme risk oluşturduğuna” dair açıklama bildiride yer almadı. Açıklamada istihdam piyasasının iyileştiği ancak büyümenin yavaşladığı belirtildi. Bildiride faiz artışının zamanlamasına dair işaret görülmedi. Bu açıklamalar piyasa beklentisi dahilinde olduğu için olumlu karşılandı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) da Perşembe günü kararlarını açıkladı.

BOJ Başkanı Kuroda ve çalışma arkadaşlarının negatif faiz uygulamasının etkilerini değerlendirmek için beklemeyi tercih etmeleri ile birlikte, parasal teşviki genişletmeme kararı çıktı. Parasal teşvik beklentilerinin azalması piyasa tarafından olumsuz algılanarak satış baskısına neden oldu.

TCMB Başkanı’nın açıklamaları sonrasında global merkez bankalarının açıklamaları dolar üzerinde değer kaybına neden oldu ve dolar 2,79 TL euro da 3,19 TL seviyesine kadar geriledi. Gösterge tahvil de yükselerek hafta içinde en yüksek %9,27 seviyesine yükseldi. Hafta içerisinde açıklanan verilere göz attığımızda kapasite kullanım oranı ve dış ticaret dengesi öne çıkan veriler oldu. Kapasite kullanım oranı Nisan ayında 1 puan artarak %75,3 olarak gerçekleşirken dış ticaret dengesi ise Mart ayında -4,95 milyar dolar olarak açıklandı. Hafta içerisinde yaşanan bu gelişmeler neticesinde Borsa İstanbul haftayı yataya yakın bir seyirde geçirdi ve endeks haftalık bazda %0,58 değer kaybıyla 85.328 puandan kapandı.

ABD piyasalarında FED’in faiz açıklamaları öncesinde oluşan temkinli duruş yerini kar satışlarına bıraktı. ABD’de veri gündemi yoğunken diğer taraftan da açıklanan şirket karları piyasaların yönünü belirledi. ABD verileri içerisinde özellikle birinci çeyrek büyüme verisi öne çıktı. İlk çeyrek büyümesi %0,5 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Diğer verilere göz attığımızda kişisel gelirler verisi dışında kalan diğer veriler beklentilerin altında gerçekleşerek piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası’nın beklentileri karşılayamaması da kayıpları derinleştirdi. Japonya Merkez Bankası’nın kararları Japonya piyasasında satışlara neden olurken diğer Asya piyasalarında da baskı oluşturdu.

Avrupa piyasalarında da merkez bankaları kararları takip edildi. Hafta içerisinde Euro bölgesi birinci çeyrek büyüme verisi %0,6 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Petrolün seyrinin de belirleyici olduğu Avrupa piyasaları çoğunlukla satıcılı bir hafta geçirdi. BU hafta yurt içinde Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Cuma akşamı seans kapanışının ardından kredi derecelendirme kuruluşu S&P tarafından Türkiye Görünüm Raporu açıklanacak.

Yurt dışında ise ABD’de de Mart ayı dış ticaret dengesi, hizmet sektörü PMI, tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı takip edilecek veriler arasında olacak.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.