Slayt Gösterisi
Losev

Bekçiye kimlik sorma ve gözaltı yetkisi veriliyor!

Videoyu Aç Bekçiye kimlik sorma ve gözaltı yetkisi veriliyor!
A
a

AK Parti, bekçilere kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifini Meclis'e sundu. Buna göre bekçiler gözaltı işlemi de yapabilecek.

Yargıdan çıkan ‘mahalle bekçileri kimlik’ soramaz kararları üzerine AK Parti harekete geçti. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, çarşı ve mahalle bekçilerine ‘halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini’ de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı.

JANDARMAYLA DA ÇALIŞABİLECEKLER

Kanun teklifi 18 maddeden oluşuyor. Bekçiler, ‘olay çıktığı zaman’ sorumluları gözaltına alıp, genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile jandarma ile de çalışma imkânı geliyor.

Ayrıca ‘müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek’ de bekçilerin görevleri arasında olacak.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin 18 maddeden oluştuğunu belirten Muş, teklife ilişkin şunları söyledi: “Son dönemlerde çarşı ve mahalle bekçileriyle ilgili ciddi istihdam ortaya koyduk. 2016’dan sonra 21 bin 300 civarında çarşı ve mahalle bekçisi emniyette görevlendirildi. Kanun teklifiyle çarşı ve mahalle bekçileri, kimliklerini ibraz etmek suretiyle vatandaşlarımızdan kimlik sorabilecekler. Bu yetkiyi kanun teklifiyle kendilerine vermiş olacağız. Bu daha önce yönetmelikteydi, kamuoyunda bir tartışma vardı. Bunu kanunla düzenleme altına almış olacağız.”

Çarşı ve mahalle bekçilerinin adli görevlerinin de olacağını söyleyen Muş, bunların, ‘suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, oradaki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak ile ortadan kaldırılmasını engellemek’ olduğunu aktardı.

Bekçilerin, gözaltı işlemi yaparak, genel kolluk kuvvetine bildireceğini anlatan Muş, teklifle, daha önce polisle beraber çalışan çarşı ve mahalle bekçilerine jandarmayla da çalışma imkanı getirileceğini de ifade etti.
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.